Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A KTM és a multik

Év: 
1995
Szám: 
Ősz
Szerző: 
kalas

Még júniusban megszületett nagynehezen az eggyes termékek környezetvédelmi termékdíjakról szóló 1995. évi LVI. törvény. A törvény az üzemanyagok mellett termékdíjat vezet be a gumiabroncsokra, a hûtõközegekre, a csomagolóanyagokra és az akkumutátorokra (ez utóbbi kettõre csak 1996. januári hatállyal).

A HuMuSz elnöke értékeli a törvény végrahajtási rendeletét (utólag...)

A termékdíjat természetesen beépítik az árba (tehát a fogyasztóval fizettetik meg), segítségével viszont - a HVG szerint- kb. 14,5 milliárdra nõ a KKA éves bevétele.

Nemrég megjelent a törvény végrehajtásáról szóló 113/1995 sz. Korm. rendelet és megszületett már a KTM végrehajtási rendelete is (ld. a mellékletet is!)

A szabályozás legfõbb érdeme, hogy van - egyébként nagyon messze esik a HuMuSz elképzelésétõl.

A szabályozás központi ütközési területe a csomagolóanyag volt. Jellemzõ a KTM és a csomagolóipari multik közötti erõviszonyokra, hogy az egész jogszabály ahhoz a kettejük között még '95 márciusában megkötött "Megállapodáshoz" igazodik, amely még 1997-ben is megköti a KTM beavatkozási lehetõségeit.

A "Megállapodást" egyébként egyszem miniszterünkkel szemben négy csomagolós nagyágyú látta el kézjegyével (többek között Georg Höbenstreit és Roger Brown nevû honfitársaink). Egy ilyen nagyívû "Megállapodástól" persze - az egyébként és állítólag nagyraértékelt - társadalmi szervezeteket jobb messze tartani (még a végén beleböfögnek).

A jogi szabályozás színvonala miatt se minket szidjatok. Megadatott, hogy három évig kitartóan részt vehessünk a "jogi elõkészítõ munkában", - jogot szereztünk megannyi miniszteri- kormány- és parlamenti szintû módosító javaslat kidolgozására, végigücsöröghettünk jópár egyeztetési tárgyalást. Ment az idõnk, nõtt az agyunk és a fenekünk. Érdemben viszont legfeljebb annyit tudunk felmutatni, hogy napirenden tartottuk a témát.