Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cégminősítés

Év: 
1995
Szám: 
Nyár
Szerző: 
sZl-

A "The Ethical Consumer" kéthavonta megjelenő angol magazin, amely elsősorban fogyasztóvédelemmel foglalkozik. A környezettudatos Fogyasztóhoz szól, akinek elsődleges szempontja, hogy olyan termékeket vásároljon, amelyek a lehető legkevésbé okoznak környezeti és/vagy társadalmi konfliktusokat. Tematikus számaiban sorra veszi a hasonló termékcsoportokat előállító vállalkozásokat és összehasonlítja azokat az alábbi elvek alapján. Magyarországon is nagy szükség lenne egy ilyesfajta cégminősítésre. A szerkesztőség várja az Olvasók véleményét, mi hiányzik, mi van eltúlozva, mit kellene figyelembe venni egy hazai kritériumrendszerben?

I. Érdekeltségek diktatúrákban

Fekete pontot kap a táblázatban az a cég, amelynek min. 6 pontja gyűlik össze, kék pontot kap akinek 1-5 jön össze, üresen marad a hely a táblázatban, ha nem merült fel kritika.

2 pontot jelent, ha a cégnek érdekeltsége van a felsorolt országokban (Ezek az országok nem felelnek meg az Amnesty International elvárásainak): ,Afganisztán, Burma , Kolumbia, India, Indonézia, Irán, Irak, Libanon, Libéria, Mauritánia, Marokkó, Peru, Fülöp-szigetek, Szomália, Szíria, Törökország.

1 pontot kap a cég, ha az alábbi országokban van üzleti tevékenysége (Állítólag ezek egy fokkal jobb államok): Algéria, Angola, Bahrain, Brazília, Kína, Egyiptom, Szalvador, Guatemala , Haiti, Honduras, Izrael, Jordánia, Kenya, Kuvait, Mali, Mexikó, Nepál, Nigéria, Pápua-Újgínea, Szenegál, Srí Lanka, Szudán, Uganda

Végül nem kap fekete pontot az a cég, amelynek minden(!) terméke a felsorolt országok valamelyikéből származik és tiszta kereskedelem útján értékesítik azokat.

 

II. Szakszervezeti kapcsolatok

 

Fekete pont vagy kék pont, aszerint, hogy van-e az adott cégnél szakszervezeti probléma, ill. előfordul-e goromba válasz a munkások akcióira.

 

III. Bérek és munkakörülmények

 

Fekete pont vagy kék pont azon cégeknek, amelyeknél alacsonyabbak a bérek a létminimumnál vagy a dolgozók egészségét veszélyeztetik.

 

IV. Birtokháborítás

 

Vannak-e birtokviták? Rossz pont azoknak, akik bennszülöttek földjén építettek üzemet és kitelepítették az őslakosokat.

 

V. Környezet Akik szennyezik valamilyen formában a környezetet, azoknak rosszpont.

 

 

VI. Felelőtlen piaci magatartás

 

Fekete pont nagy testi károsításokkal járó szennyezések, kék pont egészségre káros termékek előállítása.

 

VII. Atomenergia

 

Fekete pont, ha a cég részt vesz uránbányászatban, atomerőm¾vek építésében, eszközök előállításában és forgalmazásában, nukleáris kutatásban.

 

VIII. Fegyvergyártás

 

Fekete pont fegyverek gyártása, forgalmazása vagy bármilyen harci eszköz előállítása, kék pont a táblázatban szereplő cégekhez képest alacsonyabb részvétel.

 

IX. Állatkísérletek

 

Fekete pont saját állatkísérletek, élveboncolás kísérletek megrendelése a BIBRA-tól (nagy GB cég, ami ilyeneket csinál 'The British Industrial Biological Research Assotiation')

 

X. Nagyüzemi állattartás

 

Fekete pont intenzív állattartás, állategészségügyi problémák, nem humánus állattartás, kék pont ahol nincs bizonyíték arra, hogy az állatokat humánusan tartják.

 

XI. Más állati jogsértések

 

Hús-, bőr- szőrmebizniszben résztvevő vállalatok vagy ezek gépeit előállítók.

 

XII. Politikai adományok

 

Bizonyított, hogy a pártokban mossák a pénzüket tisztára: CON konzervatívokban, LAB munkáspártban.

 

XIII. Boycott felhívások

 

Rossz pont, ha bárhol a Földön valakik boycottra szólítanak fel a cég ellen.