Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Célt téveszt az Unió az elektronikai hulladékok szabályozása során

  • 2011. április 01. 02:00
  • zui

lobbi piktogramAz Európai Környezetvédelmi Iroda (European Envrionmental Bureau - EEB) üdvözölte az Európa Tanács brüsszeli találkozóján nyilvánosságra hozott egyezményt, azonban még mindig messze vagyunk attól, hogy megoldást találjunk Európa leggyorsabban növekvő hulladék típusának problémájára.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Envrionmental Bureau - EEB) üdvözölte az Európa Tanács brüsszeli találkozóján nyilvánosságra hozott egyezményt, azonban figyelmeztetett, hogy még mindig messze vagyunk attól, hogy megoldást találjunk Európa leggyorsabban növekvő hulladék típusának problémájára. Az EEB azonban becsüli a magyar elnökség erőfeszítéseit, amit az egyezmény elfogadása érdekében tett.

Úgy tűnik a Tanács úgy tekint a folyton növekvő hulladék problémára mint amit egyszerűen el tudunk égetni és elfelejteni. „Hosszú út vezet még ahhoz a célhoz, amit az erőforrás-hatékony társadalom jelent, de a Tanács beleragadt egy régimódi megközelítésbe, ahelyett, hogy inkább meglátná a lehetőséget az elektronikus hulladék újrahasznosításában.” mondta Stephane Arditi, az EEB Hulladékpolitikai osztályának vezetője.

„Nem csak azt kell elérnünk, hogy az e-hulladékot megfelelően visszagyűjtsék és kezeljék, hanem meg kell előznünk a keletkezését azáltal, hogy innovatív termékeket gyártunk, amik könnyen újrahasználhatók és ugyanakkor újrahasznosíthatók is.” folytatta Arditi. „El kell kezdenünk erőforrásként és nem teherként tekinteni a hulladékra.”

Az EEB szerint a Tanács az elektromos és elektronikus berendezések hulladékáról szóló Irányelvhez (WEEE) tett javaslatának legfőbb problémája, hogy azzal, hogy csökkenti a begyűjtésre irányuló törekvéseket a tagállamok valószínűleg nem fognak koncentrálni az illegális export és a nem megfelelő kezelésből származó kockázatokra. Magasabb visszagyűjtési arányok csökkentenék az e-hulladék illegális lerakásának veszélyeit.

Ráadásul, a Tanács figyelmen kívül hagyta az Európai Parlament által ajánlott politikai újításokat is, amik az e-hulladék mennyiségét tudták volna csökkenteni, mondta az EEB. Olyan lehetőségek is kimaradtak a javaslatból, mint a zöld termékeket előállító gyártók megjutalmazása az egyéni gyártói felelősség erősítésével, vagy külön újrahasználati célok felállítása az e-hulladékokra vonatkozóan. Életbe vágó, hogy a második olvasatra készülő Európai Parlament, határozottan kiálljon a véleménye mellett.

 

Zöld gazdasági reform?

A Tanács az éves növekedési vizsgálatában figyelmet szentelt a strukturális gazdasági reform környezeti aspektusaira is, azáltal, hogy a környezetnek káros támogatások megszüntetését kérte.

Az EEB már régóta kampányol a környezetre káros támogatások eltörléséért. Az új Gazdasági Félév nevezetű program (Economic Semester), ami feljogosítja az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy átvizsgálja a tagállamok folyamatban lévő terveit, különleges lehetőséget nyújt arra, hogy azonosítsák a hiányzó állami jövedelmet és zöldítsék az adórendszert.

„A legtöbb európai ország azon van, hogy csökkentse a központi kiadásait, ha a környezetre káros támogatásokat nem törlik el az botrány lesz. Például, ha véget vetnénk a céges autók adókedvezményének akár 54 milliárd eurót is meg spórolhatnánk Európának.”- mondta Pieter de Pous, az EEB főtitkára.

Az EEB aggódik, hogy a Tanács teljesen érti-e, hogy mi az összefüggés az erőforrás és az e-hulladék között, ugyanis a WEEE irányelv, bizonyítja, hogy az európai vezetők továbbra is képmutatóan állnak az erőforrás-hatékony társadalomhoz, és nem biztosítják az emberek számára az eszközt, amivel tudnának cselekedni.

 

Üvözölték a Higany Stratégiát

Az EEB üdvözölte a Tanács következtetéseit a felülvizsgált uniós Higany Stratégiáról, ugyanis megbizonyosodtak arról, hogy a vezetőség a globális tárgyalásokon is pozitívan áll majd hozzá a higany egyezményhez, ugyanakkor hangsúlyozottan kérték a higany tartalmú termékek teljes betiltását. Azonban az EEB szerint még további lehetőségek vannak az előrelépésre Uniós szinteken.

„A környezetvédelmi miniszterek egyetértenek abban, hogy az Európai Tanács nem késlekedhet a higany használatának megakadályozására szolgáló eszközök megalkotásában és nem várhat a globális fejlődésre, hanem azonnal kell cselekednie”- mondta Rachel Kamande az EEB higany-projekt vezetője. A miniszterek tisztában vannak azzal, hogy a higany a klór-alkáli szektorból való kivonása legkésőbb 2020-ban bekövetkezik. Az EEB örül neki, hogy végül a higany kivonása az ipari önszabályozás következménye lesz, azonban reméli, hogy ez még 2020 előtt bekövetkezik.

 

Forrás: EEB sajtóközlemény 2011.március 15.

Fordította: Horvátth Sarolta