Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újpalota is tiltakozik az útdíj ellen: blokkolnák a szemétégetőbe tartó kukásautókat

  • 2015. január 11.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A rákospalotai szemétégetőbe kerül a budapesti hulladék hatvan százaléka.

Budaörs mellett Újpalota is fellázad az útdíj ellen. Hajdu László DK-s polgármester szerint a rákospalotai szemétégetőbe tartó kukásautók eddig az M0-áson és M3-ason közelítették meg a lerakóhelyet, most pedig a kertek alatt, a lakótelepeken át teszik ugyanezt. Hajdu szerint a kerület egyetlen lehetősége, hogy nem engedi át a szemeteseket Újpalota belső útjain. A Blikknek a polgármester így fogalmazott: “Vagy fizetnek, és visszatérnek az M0-ásra, vagy leállnak a szemétszállítással.”

Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere sem tud beletörődni az új útdíjba. Szerinte “felfoghatatlan, hogy attól függjön egyes útszakaszok fizetőssé tétele, hogy ki hogyan lobbizott az adott körzetben. Jogászaink vizsgálják annak lehetőségét, hogy az autópályák, így az M5-ös bevezető szakaszát átminősítsük autóúttá, s így lekerülnének a listáról.”

Közben csütörtök reggel kilenctől félórára ellenzéki és civil aktivisták az útdíj elleni tiltakozásul lezárják a 86-os utat. Korábban Hende Csaba hadügyminiszter is azt ígérte, hogy az adott útszakasz nem lesz díjköteles, végül mégis fizetni kellett. (Blikk)

Az FKF nyílt levelet tett közzé, amiben cáfolják Hajdu László állításait. Szerintük “a 2015. január 1-től hatályba lépett új útdíjrendszer kapcsán a mai sajtóban megjelent egy, a Polgármester Úrnak tulajdonított kijelentés, amely szerint Polgármester Úr egyeztetett Társaságunk vezetőjével ebben a témában. A sajtóban megjelent nyilatkozata szerint ennek során olyan tájékoztatást kapott, hogy a hulladékgyűjtő célgépeink az M3-as és M0-ás autópályák helyett a XV. kerület alsóbbrendű utcáin haladva jutnak el a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe. Részvénytársaságunknak az Ön által említett egyeztetésről nincs tudomása! Vélhetően ennek köszönhető, hogy az Ön által említett vezetői tájékoztatásról téves információ jutott el a sajtóhoz, ugyanis Társaságunk egyik vezető beosztású munkavállalója sem egyeztetett Önnel ebben a témában, ilyen jellegű megkeresés, információkérés az Ön részéről nem érkezett. Ezért kénytelenek vagyunk tájékoztatni, hogy Társaságunk hulladékgyűjtő járművei 2015. január 1-től is ugyanazokon a XV. kerületi útvonalakon közlekednek, mint azt megelőzően. Ennek megfelelően a 3,5 tonna feletti célgépeink minden esetben az új jogszabálynak megfelelően bejelentésre kerülnek az állami útdíjfizetési (HU-GO) rendszerbe, az újonnan fizetőssé tett szakaszokra is megváltva az úthasználati jogot. A 3,5 tonna alatti járműveink esetében az összes járműre megvásárlásra kerültek a Pest megyei matricák, vagyis ezen járműveink is jogosulttá váltak az M3-as és M0-ás autópályák most fizetőssé tett szakaszainak használatára.”

Forrás: 444.hu