Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tisztítsuk meg a Földet! Szeptember 19-21.

  • 2008. szeptember 18.
  • humusz

tisztamao_400

A HuMuSz sajtónyilatkozata

A „Clean Up the World” Day a környezetvédelem egyik Jeles Napja. Magyarul a „Takarítási Világnap” nevet már megszokhattuk, pedig az ügy célját, az összefogást és az kibõvült idõkeretet is pontosabban leírja a „Tisztítsuk meg a Földet” kifejezés. Szeptember harmadik hétvégéjén több mint 120 országban több mint 600 szervezet, sok ezer helyszínen, 35 millió önkéntes segítségével tisztít meg szemetes közterületeket, parkokat, játszótereket, utcákat és vízpartokat. Magyarország – a sokszor riasztó köztisztasági állapotok ellenére – az egyik legaktívabb nemzet 2008-ban.

Tavaly az illegális hulladéklerakások felszámolására 34000 adózó ajánlotta fel az SZJA 1%-át, az 1517-es technikai számon. A 140 egyház mellett és hat kiemelt közcél figyelembe vételével a hatodik legfontosabb terület volt. Az így összegyûlt negyed milliárd forintot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 100 millióval, összesen 350 millióra kerekítette föl. A nyílt pályázati rendszerben, a kezdeményezõ Hulladék Munkaszövetséget az elbírálásba is bevonva, összesen 132 pályázat nyert 2-5 millió forintos támogatásokat mintegy 800 helyszín kitakarítására és utógondozására. A pályázati nyerteseken kívül számos vállalati önkéntesekbõl vagy lokálpatriótákból szervezõdött településszépítõ csapat takarít majd országszerte, például a csepeli Tamariska-dombon, Kamaraerõn vagy épp a Lupa tavaknál. Ide kapcsolható a Szeretem Budapestet mozgalom nagykörúti falfirka-letakarító kezdeményezése is.[1]  

…és jövõre?!

A társadalmi támogatás, a nyílt és átlátható támogatási rendszer ellenére 2008-ban a 1517-es közcélra már nem lehetett adakozni. Jövõre tehát az adózók felajánlásaiból nem lesz már keretösszeg erre a célra.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és Dióssy László környezetgazdasági szakállamtitkár, az illetékes bizottság elnöke nyilvánosan elismerte, a kormányzatnak nem csak morális kötelessége, hanem praktikus érdeke is, hogy a jövõre a jelenlegihez hasonló mértékû forrást és hasonló elosztási elvek mentén biztosítson erre a célra. A Hulladék Munkaszövetség kéri és várja, hogy a jövõ évi költségvetésben valóban megjelenjen egy legalább 350 millió forintos céltámogatási összeg az illegális hulladéklerakók és a szemetes közterületek megtisztítására.

A hosszú távú megoldás természetesen a 1517-es számú kiemelt közcél újbóli elérhetõvé tétele lenne. Ehhez csak az 2009-re vonatkozó adó és költségvetési törvényekben kell visszailleszteni ezt a vívmányt. Hiába nõ évrõl évre tizesével(!) az egyházak száma, a kiemelt közcélokra nagyobb az adakozási kedv. Ráadásul a közcélok nem „szívják el” az adakozókat az egyházak elõl, hiszen a vallásos emberek értelemszerûen saját egyházuk támogatását választják. Ráadásul az SZJA fizetõknek csak a harmada rendelkezik az adója 1+1 százalékról, azaz a forrás még abszolút értelemben is növekedhet.

A Hulladék Munkaszövetség  természetesen nem azt várja, hogy csak a „mi közcélunk” kerüljön vissza. Új közcélok csakis érdemi elõkészítés, elemzések és hatástanulmányok alapján, az általános cél mellett a felhasználás módját, a szükséges lebonyolító intézményrendszer kritériumait is kidolgozva kerülhessenek be és csak azok a kiemelt közcélok maradhassanak bent, amelyek elõre meghatározott kritériumok alapján, megfelelõ színvonalon, költség-hatékonyan és átláthatóan használták fel az adófizetõk felajánlott támogatásait és kiérdemelték a folytatólagos bizalmat.

A 1517 és a „Tiszta Magyarországért” szektorközi összefogás pedig ilyen!

[1] http://szeretembudapestet.blog.hu/