Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tengerből kifogott műanyag palackokból készítenek exkluzív ruhákat

  • 2015. december 14.
  • PKata

ecoalf_clothing"Júniusban Firenzében tervezzük bemutatni az első kollekciónkat, amelyet a Földközi-tengerből kifogott hulladékokból nyert szálakból és szövetekből készítünk" - közölte a 45 éves spanyol Javier Goyeneche, az Ecoalf cég elnöke. A 2010-ben alapított madridi vállalat, amelynek 18 alkalmazottja van és idén 4,5 millió eurós (1,4 milliárd forint) forgalomra számít, öltözékek és kiegészítők "új nemzedékét" állította elő a szárazföldön összegyűjtött PET-palackokból, öreg halászhálókból és használt autógumikból.

 

"Nem kell egyre mélyebbre ásni, hogy kőolajat találjunk" - mondta az alapító. "Ahol mások szemetet látnak, mi alapanyagot, amit bonyolult kutatás-fejlesztési eljárásokkal szövetekké alakíthatunk át" - magyarázta Goyeneche, akinek a vattakabátjai vagy hátizsákjai olyan felkapott áruházakban kaphatók, mint a londoni Harrods vagy a New York-i Bloomingdale's. Újrahasznosított műanyag hulladékból már készült ruházat, de a madridi cég az első, amely a tengeri hulladékot hasznosítja erre a célra.

ecolaf_coat

A spanyolországi Valencia autonóm közösség 200 halászhajója vállalta a tengeri "kukás" szerepét. Két hónap alatt az alicantei, valenciai és castellóni halászok két tonna műanyagot és más szemetet gyűjtöttek össze a tengerből - mondta el a Valencia autonóm közösség halászati szakszervezeti szövetségének elnöke, José Ignació Llorca Ramis. 2010-ben mintegy 8 millió tonna műanyag hulladékot dobáltak az óceánok vizébe a Science tudományos folyóiratban februárban megjelent tanulmány szerint. 2015-re 9 millió tonna hulladékkal számolnak. Az öt óceán után a Földközi-tengerben halmozódott fel a legtöbb műanyag hulladék - figyelmeztettek áprilisban az andalúziai Cádizi Egyetem tudósai. A majdnem teljesen zárt tengerben műanyag hulladékokat találtak kishalak, tengeri madarak és ámbráscetek gyomrában. A tengeri teknősök a bélelzáródásba bele is halhatnak, ha lenyelik a medúzával összetévesztett műanyag palackokat - mondta el Xema Gil, a Valencia autonóm közösség állatvédelmi szakértője.

 

Spanyolországban a PET-palack társadalmi probléma, mivel 4 milliót dobálnak el belőle naponta - mondta Gabriel Buldu, a PET Compagnia, az ország egyik legnagyobb hulladék-feldolgozó cégének kereskedelmi igazgatója. Ennek a vállalatnak a Chiva melletti telephelyén dolgozzák fel decemberben a halászok által összegyűjtött hulladék első tonnáit. Az összerázott, összenyomott, leforrázott palackokat - géppel vagy kézzel - szétválogatják, majd óriás aprítógépekben addig morzsolják, amíg apró pelyhekké nem alakítják át. Januárban a tengeri eredetű feldolgozott hulladékból a gironai Antex cég szálakat készít, majd az Ecoalf megtervezi a kollekciót - fürdőruhákat, zakókat, táskákat, lábbeliket" -, kezdetben 35 százalék tengeri és 65 százalék szárazföldi eredetű műanyag felhasználásával. "Később át akarunk állni a 100 százalékos tengeri hulladékra. Hadd lássák az emberek, mi történik a Földközi-tenger mélyén" - mondta Javier Goyeneche.

Forrás: hvg.hu

Képek forrása: ecoalf.com