Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírpohár-probléma és egy németországi megoldás

  • 2016. december 08.
  • Csilla

A papírpoharak kérdése viszonylag új, egy évtizede még nemigen létezett, mára azonban az egyik legjelentősebb környzeti problémává nőtte ki magát, hiszen egy ilyen papírpohár átlagos használati ideje 15 perc, lebomlásához viszont 30 évre is szükség van. Ahogy a világ számos más országában, úgy Németországban is hatalmas terhet jelent az évente a szemétlerakókba kerülő 2.8 millió darab papírpohár.

 

 

Erre a problémára kell és lehet is megoldást találni. Számos kezdeményezés és kísérlet mellett a megoldást a freiburgi egyetem ötlete, az úgynevezett: “Freiburg-bögre” is hozhatja. Ez egy olyan, gépben is mosogatható, tartós műanyagból készülő pohár, melyet a helyi önkormányzat biztosít, a programban részt vevő kávézók pedig forgalmaznak és tisztítanak. A poharak a kávézóknak és a felhasználóknak költségbe nem kerülnek, vásárláskor mindössze egy eurónyi depozitot kell értük fizetni, használat után pedig egy másik kávézóban visszaválthatók és akár több százszor is felhasználhatók. Jelenleg 16 Baden-Württenberg -i üzlet vesz részt a programban, köztük az egyetemi könyvtár kávézói is.

 

német repohár

Miért nem újra feldolgozható a papírpohár?

Az újrafeldolgozás nehézsége két okra vezethető vissza. Az egyik értelemszerűen a szennyezettség, mely leszűkíti a újrahasználhatóság körét, a másik pedig az a vékony polietilén réteg, amivel belülről bevonják a poharakat, így téve őket vízállóvá. Ez a réteg használat után azonban igen nehezen leválasztható a papírról, szintén nehezítve az újrafeldolgozást.

 

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38066528

Fordította: Patonay Kata