Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Mióta a tévések is ezzel foglalkoznak, nincsen benne üzlet”

  • 2008. augusztus 19.
  • humusz
Miskolcon leáldozóban van a fémtolvajok ideje. Rendõrök cirkálnak a hulladékátvevõ-telepek körül, igazolás nélkül pedig senki sem vesz már be vasat. Egy telepvezetõ a média szerepérõl beszél. [ Boon.hu]
Nem szívesen elegyedett szóba újságíróval egy Miskolc környéki MÉH-telep vezetője, végül nevének vállalása nélkül mégis beadta a derekát. „Nincs már ebben üzlet, kérem” – csóválja a fejét. „Mióta a tévések a vasazással foglalkoztak, lapít mindenki” – bizonygatja a férfi. Ő persze sohasem tette, de már más sem vesz be táblát, csatornafedőt, netán feldarabolt szobrokat. „Folyton ellenőrizgetnek” – mondja. „Papír nélkül nem veszek be vashulladékot, különben hatalmas bírságot rónának ki rám. Valakinek írásban igazolnia kell, aláírással és adószámmal ellátva, hogy a fémáru tőle származik. Nem mondom, próbálkoznak azért, de én elhajtom őket” – állítja a telepvezető.


Azt is elmesélte, hogy nemrégiben egy kisvárosban járva vásárolt egy teherautónyi vashuzalt. Szabályosan, papírral, ahogy kell. Mégis négy órán át várakoztatta az ellenőrzést végző rendőr az út szélén, pusztán azért, mert a huzalok műanyag borítását nem szakszerűen távolították el. Egyszerűen felgyújtották, és megvárták, míg leolvad róla. „Ráadásul jelenleg az alumíniumnak sincsen ára” – panaszolja a férfi. „Az alumíniumöntvény kilója mindössze kétszáznyolcvan forint.”