Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

E-hulladék és használtelem-gyűjtő verseny

  • 2011. március 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Víz Világnapja (március 22.) alkalmából átadták a RE’LEM Nonprofit Kft. és az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. által közösen szervezett használt elem- és elektronikai készülékgyűjtő verseny díjait. A közel kétmillió forint összértékű nyeremény most tavasszal már a tizedik alkalommal került kiosztásra.

A különböző nevezési kategóriák egyéni első helyezettjei angol nyelvű kalandtáborba mehetnek a nyáron, míg a többi dobogós diák értékes tárgynyereményekkel (pl. újság előfizetéssel) gazdagodott. A győztes osztályok osztálykiránduláson vagy színházlátogatáson vehetnek részt. A társaságok a nyertes iskolákat az oktatást segítő hordozható számítógépekkel díjazták.

A díjátadón meghirdetésre került a 2011. évi tavaszi verseny, amelyre várhatóan még többen jelentkeznek, hiszen e környezetvédelemhez kapcsolódó gyűjtőverseny egyre népszerűbb: ma már nemcsak az iskolák körében nagy az érdeklődés, de számos óvoda is eredményesen szerepel.

Az akció eredményességét az adatok is alátámasztják: a versenyre csaknem félezer iskola jelentkezett országszerte; a legtöbb elemet gyűjtő iskola 2028 kg-ot gyűjtött, elektronikai hulladékból a legtöbbet gyűjtő iskola 642 kg-mal lett első helyezett.

Cserépy Zoltán, az elhasznált elemek begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó RE’LEM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2010-ben a Magyarországon forgalomba hozott elemek 21 százalékát kellett begyűjteni és újrahasznosítani. A RE’LEM nemcsak ezt a célt teljesítette túl, hanem 23 százalék feletti eredménnyel az idei előírást is. A begyűjtési kötelezettség 2016-ra 45 százalékra nő, amelynek elérése megfeszített munkát követel a társaságtól. A lakosság már most országszerte több mint 24.000 helyen adhatja le az elhasznált hordozható áramforrásokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 9.700.000 honfitársunk saját településén megtalálja a gyűjtőedényt, így előttük mindenképpen nyitva áll a lehetőség, hogy a környezet és a jövő generációk érdekeit szem előtt tartva szabaduljanak meg elhasznált elemeiktől. A gyűjtőrendszer építése tovább folytatódik; két éven belül országszerte több mint 30.000 gyűjtőhely áll majd a lakosság rendelkezésére.

Tóth Zoltán, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában elmondta, hogy hazánkban évente kb. 120 000 tonna lakossági elektronikai hulladék keletkezik, amiből országos szinten kb. 40.000 tonna kerül visszagyűjtésre. Az e-hulladék gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ebből mintegy 30.000 tonnát gyűjt be és dolgoz fel az Európai Unió előírásai szerint. Ezek az elhasznált készülékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre nézve, másrészt rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyek csak szűkösen állnak az emberiség rendelkezésére, így hamarosan kifogyhatunk belőlük. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (pl. 24 mg arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz szunnyad. E fémek bányászata egyrészt óriási természeti terhelést jelent, másrészt pedig belátható időn belül kifogynak a nem megújuló források. Éppen ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések megfelelő gyűjtése és újrahasznosítása.

Az immár hagyományosan évente két alkalommal megrendezett versenyek eddigi eredményei mind hozzájárulnak a begyűjtési célok teljesítéséhez, amelyet a kormányrendeletek szerint létrejött koordináló szervezetek a hatálybalépéstől teljesítenek a gyártóktól átvett kötelezettségek tekintetében.

A szelektív hulladékgyűjtés a veszélyes hulladékok esetében társadalmi érdek, így az ennek elősegítésére létrehozott kampány nevelő szándékú kezdeményezés. Az elemekben, elektromos és elektronikai készülékekben és akkumulátoraikban nehézfémek találhatók, ezért nagyon fontos, hogy csak speciális gyűjtőhelyeikbe kerüljenek, mert a talajba jutva szennyezik a termőföldeket és a talajvizet. Ráadásul a régebbi készülékekben a nehézfémek – például higany, ólom, kadmium – aránya magasabb, mint az újabb konstrukciókban.

Ezért fontos, hogy minél több régi készülék begyűjtésre kerüljön. Az elemek újrahasznosítása szintén kiemelt téma, amelyre ilyen és ehhez hasonló akciókkal igyekeznek felhívni a vásárlóközönség figyelmét.