Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közel 15 százalékkal nő a budapesti szemétdíj

  • 2008. december 19.
  • humusz
Egy négyfõs család számára havonta átlag 300 forinttal emelkedik 2009-ben a hulladékkezelési díj, miután a Fõvárosi Közgyûlés elfogadta az FKF Zrt. 14,11 százalékos hulladékkezelési díjemelési javaslatát, melyre a költségek növekedése mellett a szolgáltatásbõvítés és a fejlesztések, többek között a hulladékszigetek számának növelése miatt van szükség.

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közlése szerint hatékonyságnövelő és költségcsökkentő programjuknak köszönhetően a hulladékkezelés költsége jövőre a várható inflációnál kisebb mértékben, 4,2 százalékkal nő majd. A díjemelésre ugyanakkor azért van szükség, mert a költségek növekedése mellett a társaság bővíti szolgáltatásainak körét: új hulladékszigetek létesülnek és jövőre nő a zöldhulladék szelektív gyűjtésébe bevont területek aránya is.

A fővárosban kétszázzal nő majd a szelektív hulladékszigetek száma, amely így meghaladja majd az ezret. Budapesten 2009. év végétől összesen 1103 szelektív hulladéksziget áll majd a lakosság rendelkezésére. Bővítik a zöldhulladék szelektív gyűjtését is, így már az érintett területek 85 százalékában kerül megoldásra a kerti zöldhulladék járatrendszerben történő gyűjtése.

A FKF Zrt. szerint a budapesti hulladékkezelési díj a jövedelmi szintek arányában is alacsonyabb, mint Európa más nagyvárosaiban és hazai viszonylatban sem tartozik a legdrágábbak közé. Magában foglalja a háztartási hulladék elszállítása mellett a szelektív gyűjtőszigetek üzemeltetetésének költségét, a zöldhulladék házaknál történő összegyűjtését, a háznál történő komposztálás támogatását, a lakossági hulladékudvar-hálózat működtetését, a lomtalanítások és a veszélyes hulladék különgyűjtését, a lomtalanítás utáni takarítás költségét valamint a díjhátralékosok támogatását.

 

Forrás: OrientPress Hírügynökség