Komposzt WC házilag

Csak erõs idegzetûeknek! A komposzt WC-re sokféle megoldás létezik, de Vassányi Istváné a lehetõ legegyszerûbb. Egy hordó, egy ülõke, sok-sok fûrészpor. Az alábbi írás a KukaBúvár Egyesület honlapján jelent meg elõször.

 

 

 

 

„Elnézést a naturális képekért. Csak akkor nézd tovább, ha az igazságot keresed!" - kezdi Vassányi kis képriportját. Ami régen teljesen természetes volt, azt ma így kell bevezetni. Már senki sem emlékszik arra, hogy valaha mindenhol ilyen elven működtek az árnyékszékek?!

„Minden dicséret a zseniálisan egyszerű megoldás kitalálóját, kikísérletezőjét, Nemcsics Ákost illeti" - írja István (Erről a KukaBúvárban is volt egy riport annak idején). A képek magukért beszélnek, de néhány megjegyzés talán elfér mellé:

„A hordó egyáltalán nem büdös, amit biztos nehéz elhinni. A helyiség sem, ahol a hordó van. Az igazat megvallva én sem hittem, amíg ki nem próbáltam. A titok nyitja a szárazság (a kisdolog nem ide megy) és a fűrészpor. Ettől megváltozik a szén/nitrogén arány, és másfajta bacik működnek. Felhívnám a figyelmet a másfél mm-es lyukakra a fedőn, ez biztosítja a megfelelő levegőellátást. Az ülőkén tettem két kis bevágást, hogy ne csúszkáljon a hordó tetején.

Röviden, az anyag nem rothad, hanem korhad (komposztálódik). Már majdnem kész a komposzt, mikor kiürítem a hordót a kerti komposztálóba. Bármily hihetetlen, kiöntve sincs semmi szaga a fűrészpor szagán kívül! Nálam a hordó a ház alatti műhelyben van, de nyugodtan lehetne a házban is."

 

A költség: kb. 2000 Ft a 30 literes káposztáshordó, 1000 Ft a WC-ülőke. Fűrészport adnak ingyen. A rendszer tisztaságára jellemző a kép: szinte tiszta a hordó a kiborítás után. Az egész kiborítás, kimosás kb 15 perc.

Nem kell hozzá víz, nem kell hozzá csatorna, nem kell a szervesanyagot csővezetéken utaztatni a messzi telepre és szennyvíztelep sem kell. Nincs szükség milliárdos beruházásokra, nincs közbeszerzés (és a tőle elválaszthatatlan mutyizás), aszfaltbontás, útlezárás, egyebek. És a komposzt mehet a kertbe, nem kell venni műtrágyát.

István így fejezi be bemutatóját: „Nekem is nagy lelkitusámba került, mire végül belevágtam a kísérletbe. Most eszemben sincs abbahagyni. Bármit másképp csinálni, mint ahogy neveltek minket, mint ahogy a többiek csinálják, nagyon nehéz, de csak eleinte. "A falak az emberek fejében vannak", beleértve a saját fejünket is!!"

Aki nem hiszi, járjon utána.

Hozzászólások

a "composting outhouse" keresési találatok a google-ban sok-sok remek megoldást ajánlanak.
szerintem a már meglévő kerti budit is lehet így használni, az enyémnek a hátsó falnál van egy nyitható fedél, amin keresztül lehet üríteni. a papír mellé kell egy fűrészporos vödör, aztán mehet a fenti dolog nagyban (nagydolog :D)

Sziasztok!

Nekem csak egy kérdésem (ötletem) lenne.
Meg lehet ezt csinálni a kutya ürülékkel is?!

Rent

télen mi a helyzet? mert ritka ember aki nem pisil amikor kakál a mondás szerint.
Thanx Walter, gonna try it soon!
Ha a pisi a hagyományos vécébe megy, akkor a csatornázásról még nem mondhatunk le teljes mértékben. De a kertünknek kétségtelen megkímélhetjük a műtrágyázástól.
Kis és nagy dolgok, avagy a toalett ahimszaja... http://www.veg.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=593 Cyd! Erről is szól a dolog, jó, hogy felvetetted. A linkelt cikk és maga a gazda oldal (veg.hu) ezzel is foglalkozik. ;)
érdekes, eddig mindenhol azt olvastam hogy az emberi bélsár nak jó a komposztba, mert túl sok szintetikus anyagot fogyasztunk, ami nem emésztődik meg. az a mikroorganizmusok, giliszták illetve a növények számára ugyanúgy méreg. ezzel mi a helyzet?
Nemcsics Ákos cikke valahobógy nincs fent az archivumban, keressük. Fontos volt benne, hogy amikor megtelt a hordó, kapott egy marék gilisztát, és két hét múlva kész volt a humusz.
blö, a klozett papír mehet bele. Csak a pisivel van gond, nem lehet túl nedves a cucc.
jeffy, ez régen így ment mindenhol...
A mező tartalma nem nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.

További információ a formázási lehetőségekről