Komposzt WC házilag

  • 2007. március 06.
  • humusz

Csak erõs idegzetûeknek! A komposzt WC-re sokféle megoldás létezik, de Vassányi Istváné a lehetõ legegyszerûbb. Egy hordó, egy ülõke, sok-sok fûrészpor. Az alábbi írás a KukaBúvár Egyesület honlapján jelent meg elõször.

 

 

 

 

„Elnézést a naturális képekért. Csak akkor nézd tovább, ha az igazságot keresed!" - kezdi Vassányi kis képriportját. Ami régen teljesen természetes volt, azt ma így kell bevezetni. Már senki sem emlékszik arra, hogy valaha mindenhol ilyen elven működtek az árnyékszékek?!

„Minden dicséret a zseniálisan egyszerű megoldás kitalálóját, kikísérletezőjét, Nemcsics Ákost illeti" - írja István (Erről a KukaBúvárban is volt egy riport annak idején). A képek magukért beszélnek, de néhány megjegyzés talán elfér mellé:

„A hordó egyáltalán nem büdös, amit biztos nehéz elhinni. A helyiség sem, ahol a hordó van. Az igazat megvallva én sem hittem, amíg ki nem próbáltam. A titok nyitja a szárazság (a kisdolog nem ide megy) és a fűrészpor. Ettől megváltozik a szén/nitrogén arány, és másfajta bacik működnek. Felhívnám a figyelmet a másfél mm-es lyukakra a fedőn, ez biztosítja a megfelelő levegőellátást. Az ülőkén tettem két kis bevágást, hogy ne csúszkáljon a hordó tetején.

Röviden, az anyag nem rothad, hanem korhad (komposztálódik). Már majdnem kész a komposzt, mikor kiürítem a hordót a kerti komposztálóba. Bármily hihetetlen, kiöntve sincs semmi szaga a fűrészpor szagán kívül! Nálam a hordó a ház alatti műhelyben van, de nyugodtan lehetne a házban is."

 

A költség: kb. 2000 Ft a 30 literes káposztáshordó, 1000 Ft a WC-ülőke. Fűrészport adnak ingyen. A rendszer tisztaságára jellemző a kép: szinte tiszta a hordó a kiborítás után. Az egész kiborítás, kimosás kb 15 perc.

Nem kell hozzá víz, nem kell hozzá csatorna, nem kell a szervesanyagot csővezetéken utaztatni a messzi telepre és szennyvíztelep sem kell. Nincs szükség milliárdos beruházásokra, nincs közbeszerzés (és a tőle elválaszthatatlan mutyizás), aszfaltbontás, útlezárás, egyebek. És a komposzt mehet a kertbe, nem kell venni műtrágyát.

István így fejezi be bemutatóját: „Nekem is nagy lelkitusámba került, mire végül belevágtam a kísérletbe. Most eszemben sincs abbahagyni. Bármit másképp csinálni, mint ahogy neveltek minket, mint ahogy a többiek csinálják, nagyon nehéz, de csak eleinte. "A falak az emberek fejében vannak", beleértve a saját fejünket is!!"

Aki nem hiszi, járjon utána.

Hozzászólások

Ezt miért nem árulják a Teszkóba? ;-)

Jó ötletnek tűnik? Vajon ez a hordó hány kg-ot bír el? Azért lehet, nem ülhet rá akárki...

biztos van XXL-es megoldás is!

Van a tecsóba, csak rá van, hogy nem bírja a fűrészport. 200L-es benzines hordó? Magam is 120 felett vagyok. Bár a hordó magassága... Dehát legyen mellette egy dobogó. Meg egy dobbantó. Beásni derékig? Mármint a hordót. És nem várni meg míg megtelik. Különben daruzhatod. Ja, igen mennyi időnként kell üríteni?

Még egy kérdés. Nem gond a klópapír a komposztban?

Ha ez mind igaz amit leírtatok, akkor ezt nagyban is lehetne hasznosítani.Egy vidéki házban(ahol a csatornázás még a közelben sem jár) helyettesíthetné az emésztő gödröket...csak a kialakításon/tároláson ill. elszállításon kellene még gondolkodni..de valóban formabontó!

Egy vidéki házban ahol szerintem kert is van,nem kell gondolkodni az elszállításon. A sivatagban ölnek a komposztért.

jeffy, ez régen így ment mindenhol...

blö, a klozett papír mehet bele. Csak a pisivel van gond, nem lehet túl nedves a cucc.

Nemcsics Ákos cikke valahobógy nincs fent az archivumban, keressük. Fontos volt benne, hogy amikor megtelt a hordó, kapott egy marék gilisztát, és két hét múlva kész volt a humusz.

Oldalak

Új hozzászólás