Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csere-bere fogadom...

  • 2011. január 31.
  • Névery Dorottya

Pénzügyi válság idején csökkentsük készpénz-forgalmunkat, hirdeti egy civil kezdeményezés, mely teret biztosít az ingatlan csere-kereskedelem folytatásához.

Az ingatlanpiaci válság, a hitelezés visszaesése és a fizetőképes kereslet hiánya késztette arra Monoki Balázst, hogy a '90-es évek elején bevált és alkalmazott ingatlan kereskedési stratégiát újraélessze. Így alakult meg az az internetes csere portál, ahol egy saját fejlesztésű programmal bárki felajánlhatja ingatlanját cserére.

A válság mélyülése, a növekvő munkanélküliség és a munkahelyi bizonytalanságok a szolgáltatás (ki)bővítését tovább ösztönözték: a kor felhasználói igényeinek eleget tevő felület eleinte olyan eszközök hasznosítására adott lehetőséget, melyeket már nem használt vagy csak egyszerűen megunt a tulajdonosa; később azonban a termékek/szolgáltatások cseréjének ösztönzése is felvetődött.

A weboldal kialakítóinak célja a kézpénzes kiadások csökkentése, ami szerintük egyfajta kiutat jelenthet a válságból. Az ötlet alapja, hogy a felhasználók kamatoztathatják képességeiket normál munkaidőn felül, vagy akár munkanélküliség esetén is. Monoki hangsúlyozta, hogy bárki összeállíthat egy listát arról, hogy mi az, amit ő adni vagy szolgáltatni tud, ezzel párhuzamosan pedig felsorolhatja, hogy mi mindent fogadna el cserébe.

A felhasználók értékelései alapján sikeresnek mondható a projekt. Jelenleg közel 3000 regisztráltja van a portálnak, akik közül már sokan megtalálták a számukra kedvező csere ügyletet.

Az eddigi tapasztalatok szerint az ingatlan- és autócsere hirdetések részaránya jóval meghaladja az egyéb csereajánlatok számát. Ennek oka lehet, hogy a gazdasági válság következtében ezeken a piacokon esett vissza leginkább a fizetőképes kereslet mértéke.

A cserével a finanszírozási nehézségeket megkerülve azok is sokkal rugalmasabbá válhatnak, akik a devizahitelük miatt anyagi gondokkal küszködnek, hiszen ezzel lehetőség nyílik számukra, hogy váltsanak válthassanak. Az adósságcsapdákból kiutat jelenthet az elcserélt érékek fedezetkülönbözete, vagy a csere hatására csökkenő havi kiadások.

A honlapon nem csak kisebbet-olcsóbbat keresők hirdetnek - a mérsékeltebb pénzmozgás-igény miatti előnyöknek köszönhetően sok esetben a drágább ingatlan vagy autó beszerzésén gondolkodók is könnyebbnek találnak rá a számukra megfelelő cserelehetőségre.

A csere-portál további népszerűsítését célozza meg a Facebook közösségi oldalon indított „Segítsd egy esélyhez a devizahiteleseket” csoport indítása is. Az ott kapott visszajelzések alapján a csere-portál munkatársai egy civil összefogásra vonatkozó igényt figyeltek meg, ezért javasolták az „Egy esély a devizahiteleseknek” elnevezésű esemény megszervezését. Eddig 20 ezren érdeklődtek, a részvételi szándékát pedig  közel 1100 devizahiteles jelezte. Előreláthatólag további 1500 fő szeretne rész venni a programon. Az összejövetel pontos helyszíne, időpontja és programja (civil kezdeményezésnek megfelelő módon) a közösségi portálon a résztvevőkkel való egyeztetést követően lesz meghatározva.

 

További információk: detuti.hu