Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hurrá, már nem csak a Földön szemetelünk!

  • 2015. december 14.
  • PKata

Space_junk1Űrszemét hullik Spanyolországra, egy hét alatt az ország dél-keleti részén három titokzatos tárgy ért földet, köztük egy rakéta üzemanyagtartálya és egy műholddarab.  

Először egy különös, fekete, méhkasszerű gömböt találtak a Murcia tartománybeli Mulában múlt héten, majd a hétvégén egy hasonló kisebb tárgyra bukkantak Calasparrában, 30 kilométerre az előző objektumtól. - írta az MTI a  Phys.org cikke nyomán.

Ha mindez valahol Szibériában, vagy Mongóliában történik senki szeme se rebben. De Spanyolország? Ennek van hírértéke! 

 

Pedig ez a jelenség korántsem rendkívüli. Az űrszemét problémája olyan régi és olyan széles körben ismert, hogy külön nevet is kapott: Kessler-szindróma. 1978-ban Donald J. Kessler, aki a NASA űrszeméttel foglalkozó részlegét vezette, elsőként jelezte, hogy ha az űrben keringő maradványok elkezdenek ütközni, a jelenség egyre tömegesebbé, zuhatagszerűvé válik. 

Space_junk_gif

A NASA adatai szerint mintegy 500 ezer darab űrhulladék kering jelenleg a Föld körül, az eget elborító rumli pedig egyre csak rosszabb. Rakétákat lődözni minden erejét fitogtató ország szeret, takarítani már kevésbé. 

Mert nem is tudják, hogyan kellene, de azért vannak látványos tervek. 

Ilyen a japánok által favorizált lézer. terveik szerint egy 2,6 kilométeres tükörátmérőjű teleszkóp, egy nagy látószögű kamera telepítését tervezik a Nemzetközi Űrállomásra, amely már 100 kilométeres távolságból is észleli a száguldó űrszemetet. Ez a nagy hatékonyságú lézer alkalmazásával megváltoztatják az űrszemét pályáját, majd belevezetik a hulladékot a Föld légkörébe. 

Kozmikus orosz szemétszedő program. Az oroszok is komolyan veszik a problémát, és impozáns missziót vettek tervbe. 2016-2025 között 297 millió dollárt költenek majd a nagy takarító programra. Ennek fő célja a "Likvidátor" nevű műhold kifejlesztése. Az ígért 4 tonnás csodafegyver féléves működési ciklus alatt akár tíz roncs eltávolítására is alkalmas lenne. 

Tíz évre tervezett működési élettartamába így 20 ilyen ciklus is beleférne. Ami a nyilvánosságra került kevés információból is kitűnik, mindezt nem lesz egyszerű kivitelezni. Elvileg két módszerrel lehetne eltávolítani a nem kívánt objektumokat a geostacionárius régióból. A befogásuk után vagy magasabb, ún. temetői pályára emelni őket, hogy ne legyenek többé útban, vagy visszajuttatni őket alacsony pályára, ahonnan a légkörbe kerülve megsemmisülnének.

 

Forrás: verde.444.hu