Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dubai: hűtött föveny, melegedő klíma....

  • 2008. december 16.
  • humusz
Dubai a luxus fellegvára... sokak örömére, de - sajnos - bolygónk kárára. A legfrissebb ötlet is kellõképp messze esik a környezetvédelem célkitûzéseitõl: míg a világ számos országa a klímavédelemért küzd, addig itt a luxus netovábbjaként hûteni kezdik a tengerparti föveny meleg homokját. Mit nekünk felmelegedés!!

És a cikk maga, mely a STOP.hu-n jelent meg:

 

"A világ első hűtött strandja hol másutt épülne, mint Dubajban, a fényűzés arab fellegvárában? Az újonnan épült Palazzo Versace Hotel strandján hűteni fogják a homokot és persze a levegőt is, hogy ne kelljen 40-50 Celsius fokban szenvedniük a dúsgazdag vendégeknek.

A forradalmian új strandon föld alá telepített csövekkel fogják elszívni a hőt a homokból, hogy ne égesse a dúsgazdagok érzékeny talpát. A levegő hűtését szélcsináló gépekkel oldják meg. Mindezt a Palazzo Versace luxuszálloda vendégei élvezhetik majd 2009 végétől vagy 2010 elejétől. Az illetékesek meggyőződése, hogy a dúsgazdagoknak kijár az efféle fényűzés. Ám környezetvédők szerint újabb támadás éri a Földet ezzel is, mivel az ilyen fejlesztések hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ahelyett, hogy az üzletemberek és tervezők környezetkímélő ötleteken törnék a fejüket. Dubajról egyébként is az a vélemény kritikusok részéről, hogy a város a fényűző és destruktív életforma fellegvára, s hogy a dúsgazdag emberek, akik ott élnek vagy nyaralnak, mit sem törődnek azzal, hogy veszélyben az emberiség és a Föld egész élővilága."

 

Forrás:  STOP.hu