Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civilek a műanyag szatyrok ellen

  • 2018. szeptember 28.
  • Csilla

Ma Zacskómentes Nap, holnap Zacskómentes Föld! Ezzel a szlogennel tartanak szeptember 29-én helyi kezdeményezésű Zacskómentes Napot a Dunakanyarban. A szervezők célja, hogy segítsék a lakosságot és a szolgáltatókat az egyszer használatos zacskók mennyiségének csökkentésében.

A WWF Magyarország adatai alapján világszerte naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része műanyag. Évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben átlag 26 percnyi használat után csak az Európai Unió tagállamaiban - ebből hazánkban mintegy fél milliárd.

A Dunakanyarban alakult CivilVerőce informális helyi közösség tagjai Zacskómentes Napot szerveznek, ahol a minél kevesebb csomagolóanyag használatára buzdítják a vevőket és a kereskedőket is.

„A felelősségteljes vásárló azzal teheti a legtöbbet, ha változtat fogyasztói szokásain és kevesebbet használ eldobható palackból, nejlonszatyorból, valamint kerüli a túlcsomagolt termékeket. Szeptember 29-én Verőcén és Kismaroson önkéntesekkel jelenünk meg a boltok előtt, hogy segítsük a tudatos vásárlási folyamatot és a vevőkkel történő kommunikációt. Fontosnak tartjuk eloszlatni a tévhiteket az újrahasznosítással kapcsolatban is. A helyszíneken tartós vászonszatyrot osztunk, amelyen a kezdeményezés üzenete szerepel” – mondta el Aszódi-Blum Éva, a Zacskómentes Nap egyik ötletadója és szervezője.

Arra buzdítanak mindenkit, hogy a tejesautóhoz vigyen üvegpalackot, a zöldségeshez, a pékhez, a henteshez zárható dobozokat, vászontáskát, kosarat, így alig kell műanyagszeméttel hazatérni.

A szervezők szerint a helyi szolgáltatók nyitottak a kezdeményezésre. Őket arra kérik, hogy támogassák a tudatos vásárlást: kerüljék az eldobható csomagolást, árukínálatukból távolítsák el a túlcsomagolt termékeket. Többen papírra cserélik a nejlont, és a zöldségesnél aznaptól kísérleti jelleggel visszatér a valaha jól bevált gyakorlat, hogy az árut a vásárló nagy tálakba válogatja, ez kerül a mérlegre és onnan az áru közvetlenül a vevő cekkerébe.

Egy ENSZ-tanulmány szerint világszerte ötven nemzet tesz már intézkedéseket a műanyaghulladék-krízis kezelése érdekében. Kenyában például akár 4 év börtönnel is sújthatják a nejlonszatyrot használókat. Egy tavasszal napvilágot látott európai uniós javaslat pedig kivonná a forgalomból a tíz leggyakoribb egyszer használatos műanyag tárgyat.

Civil Verőce

 

Forrás: http://elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/civilek_az_egyszer_hasznalatos_csomag...