Bemutatták a hulladék-visszaváltó automatákat

  • 2023. december 04.
  • Jakab János

Január elsején lép életbe az az új magyar hulladékgyűjtési szabályozás, ami kötelezővé teszi, hogy ötven forint betétdíjat számoljanak fel a gyártók az egyszer használatos italosüvegekre. A visszaváltási rendszert a Mol alá tartozó MOHU fogja működtetni. Kedden bemutatták, hogyan fognak kinézni az automaták, ahova az üvegeket kell majd visszavinnünk.

A betétdíj csak azokra a fémből, műanyagból vagy üvegből készült csomagolásokra vonatkozik, amelyek űrtartalma egy deciliter és három liter közé esik. Ez alól kivételt képeznek a tejalapú termékek (köztük a tej), valamint a nem egyszer használatos, úgynevezett többutas csomagolások is – azok a üvegek, amelyeket használat után újra tud tölteni a gyártó. Ilyenek például egyes italos-, és borosüvegek, ezeknél a gyártó határozhatja meg a betétdíj mértékét (tehát 50 forintnál több és kevesebb is lehet). Ezeket a többutas csomagolásokat nem is lehet majd minden automatában visszaváltani.

 

sites

 

A betétdíjas termékeket könnyen felismerhetjük, mert a csomagoláson külön logó jelzi majd az egyszer használatos és a többutas üvegeket is. Fontos változás, hogy a csomagolásokat a korábbi szelektívgyűjtési szokásokkal ellentétben már nem szabad összegyűrni, ezeket az automata sérültnek minősíti, és nem kapjuk vissza a betétdíjat.

 

Miután bedobtuk az üvegeket az automatába, három lehetőségünk lesz, hogy mit szeretnénk kezdeni a betétdíj összegével:

- egy ajándékutalványra válthatjuk, amit abban a boltban lehet levásárolni, ahol az automata is van;

- jótékonysági célokra adományozhatjuk;

- letölthetünk egy mobilalkalmazást, aminek segítségével visszautalhatjuk bankszámlánkra a betétdíj összegét.

 

A magyar állam a következő 35 évre a Mol leányvállalatát, a MOHU-t bízta meg azzal a hulladékkoncesszióval, amelyik most a visszaváltórendszer működéséért is felelni fog. A szabályozás szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb üzletbe, és 1000 főnél népesebb településre kötelező lesz visszaváltó-automatákat telepíteniük, ezek mellett pedig várják az üzletek önkéntes csatlakozását is, a kisboltok esetében például automata helyett a boltos egy telefonos applikációval is visszaválthatja a vásárlók üvegeit.

 

sites

 

Szabó Szilvia, a MOHU EPR-rendszeréért felelős vezetője azt is elmondta, hogy ugyan január elsejétől már működik a visszaváltási rendszer, de a gyártók hivatalosan július elsejéig még a nem betétdíjas csomagolásokra is forgalomba hozhatják.

 

Ez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy a legtöbb italnál csak július 1. után fogunk a betétdíjas verzióval találkozni a boltok polcain.

 

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója szerint július elsejéig 3-6 ezer automatát helyeznek ki országszerte.

 

Cikk és képek forrása: telex.hu