Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament támogatja a mikroszálas, és -szemcsés műanyagokra vonatkozó tilalmat a műanyaghulladék-szennyezés megfékezése végett

  • 2018. július 18.
  • Csilla
A mai napon az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága amellett döntött, hogy megerősíti az Európai Bizottság műanyag hulladék szennyezés megfékezésére vonatkozó, Műanyag Stratégia névvel fémjelzett tervét.

A Rethink Plastic Alliance (magyarul: Műanyag Újragondolása Szövetség) nevében, amelyet a Zero Waste Europe igazgat, Meadhbh Bolger az alábbiakat nyilatkozta:

"a környezetvédelmi bizottság felismerte, hogy meg kell erősíteni a Bizottság műanyaghulladék-szennyezés megfékezésére vonatkozó globális tervét a tengerek és óceánok védelme érdekében. A mai szavazással egyértelműen jelzi, hogy többet tehetünk, illetve kell tennünk annak érdekében, hogy a forrásuknál állítsuk meg a műanyag hulladék szennyezés áramlását. Az európai kormányok pedig fel kell, hogy nőjenek a kihíváshoz."


A környezetvédelmi bizottság egy sor olyan intézkedést foganatosított, amely túllép a Bizottság eredeti javaslatán és kiterjed az alábbiakra:

•    Betiltja a mikroszálas, ill. -szemcsés műanyagokat a kozmetikumokban, a tisztálkodó-, és tisztítószerekben, valamint mosószerekben 2020-ra, és alapvető követelményeket határoz meg más mikroszemcsés műanyag forrásokkal szemben.
•    Teljes tilalmat rendel el 2020-ra az oxodegradábilis műanyagokra – ami egyfajta mikroműanyag szennyeződési forrás.
•    Elismeri, hogy a lebomló és komposztálható  műanyagok nem előzik meg az óceánok műanyagszennyezését. és nem adhatnak alapot az egyszer használatos műanyagok terjesztésére.
•    Minden műanyagra kivetett adóból származó bevételt a műanyagszennyezés megelőzésére kell fordítani.
•    Csökkenteni kell a műanyagok mérgezőanyag tartalmát, hogy elkerüljük az újrahasznosítás során a mérgező vegyi anyagok felszabadulását.


Bolger így folytatta: "Sok zöldrefestéssel találkozni, amelyek végleges megoldásként mutatják be a bio-alapú, illetve komposztálható műanyagokat. Azonban mindezek mellékvágányok, amelyek elterelik a figyelmet a valódi megoldásról, amely nem más, mint a felhasználás csökkentése, valamint az újrafelhasználás.  A bio-alapú, illetve komposztálható műanyagok ugyanúgy szennyezik a tengereinket, mint a hagyományos műanyagok. Nagyra értékeljük, hogy a Parlament mindezt elismeri.”

Azonban a környezetvédelmi bizottság nem tudott intézkedést foganatosítani az ipari felhasználás alapját képező műanyag granulátumok által okozott szennyeződések megakadályozására. Továbbá, nem sikerült támogatást szerezni a hathatósabb gazdasági ösztönzőkhöz a műanyag termelés, és -felhasználás csökkentése érdekében.

Szeptemberben a teljes Európai Parlament szavazni fog a  környezetvédelmi bizottság által a Bizottság javaslatára adandó válaszrol.

műanyagszennyezés

 

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2018/07/eu-parliament-backs-microplastic-bans...

Fordította: Bentamra Csaba