Mi dobható a fővárosi "műanyag" gyűjtő konténerbe?

(For English scroll down.)

A közterületekre kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek telepítése, üzemeltetése és rendszeres ürítése a helyi önkormányzattal szerződésben álló közszolgáltató cégek feladata (lásd a Köztisztasági Egyesülés honlapján - www.koztegy.hu - ). Általánosságban elmondható, hogy a szigeteken azon hulladékfajták szelektív gyűjtése történik, melyeket az adott közszolgáltató másodnyersanyagként értékesíteni tud a hulladékfeldolgozó cégek felé. Azaz a területileg eltérő értékesítési lehetőségek szabják meg, hogy egy adott településen mely hulladékfrakciók szelektív gyűjtése valósulhat meg. Budapest területén például a sárga színű műanyaggyűjtő konténerekbe a Fővárosi Közterületfenntartó Vállalat (www.fkf.hu) a következő hulladékfajtákat várja:

  • üdítős, ásványvizes PET palackok (a flakonokat célszerű összelapítva, "laposra taposva" bedobni, mert így kevesebb helyet foglalnak, és több fér el a konténerben),
  • háztartási flakonok (pl. sampon, habfürdő) és azok kupakjai,
  • tejes, joghurtos poharak, margarinos dobozok (kimosva!), illetve
  • tiszta fóliák (szatyrok, zacskók, csomagoló fóliák)

 

A flakonokat célszerű összelapítva ("laposra taposva") bedobni, mert így kevesebb helyet foglalnak, és több fér el a konténerben.

Ne dobjunk a konténerbe: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kiöblített) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, illetve hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011. június 9-től fokozatosan Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és fémhulladékot. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt darab hulladékgyűjtő tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga színű műanyag- és a szürke színű fémkonténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyag- és a fémhulladékot. A kétféle hulladékot az ürítést követően különválogatják és újrahasznosítják. Az FKF Zrt. ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, és ezáltal nagyobb tisztaság és nyugalom uralkodjék a fővárosban.


 In the yellow plastic containers the following wastes can be disposed:

- beverage and water PET bottles (please dispose them flattened as they take up less place and thus more can be collected),
- household bottles as shampoo, lotion and their caps,
- plastic cups of yoghurt and dairy products (rinsed!),
- clean thin plastics as bags, pochues, sachets, packaging covers.

Do not throw in: greasy, oily, contaminated (e.g. by chemicals, left-overs) bottles, packaging and styrofoam, CD/DVD discs, cassettes and cartridges, other plastic wastes as nylon stockings, because their recycling is not yet in operation!

Since 9th June 2011 in Budapest metal and plastics wastes are collected together. All 5 containers will be available at the eco-islands, however, both plastic and metal wastes can be disposed in the yellow and grey containers. The wastes will be sorted and recycled afterwards. FKF Zrt.'s intention is to reduce the pushing over of the containers (as it is usually done to retrieve cans) and maintain a clean and peaceful environment.

 

Hozzászólások

Rövidítés ügyileg mik dobhatóak? Mert ugyebár sokféle műanyag van.

A fenti felsorolásban szereplő anyagok leginkább a PE, PET, PS anyagcsoportokba tartoznak.

Köszönöm, hasznos információ volt, a cikkben. De akkor nem értem hogy sok helyen miért "műanyag flakonok" van a konténeren, és még rajzzal is azt erősítik hogy ide csak műanyag flakon dobható, ha közben zacskókat is várnak pl. Én direkt utánanéztem, dobhatok-e zacskót, csomagolásokat, és milyeneket. De aki nem néz utána, azt hiheti hogy csak flakongyűjtő... Biztos nem egyszerű de jó lenne átnevezni ezeket a konténereket. Üdv, Kovács Niki

A cikkben említett műanyagokat mindenképpen szelektíven gyűjtöm. Azt azonban nem tudom, hogy a csomagolóanyagként keletkező kisebb műanyagokat (kisebb zacskók, papír és műanyag összenyomásával készített csomagolások műanyag részét, egyéb zsugorfóliák...) érdemes/lehet-e szelektív hulladékgyűjtőbe tenni. Erről mi az álláspont? Üdv, köszönöm!

Akkor PET, PE, PP, PS mehet? Jó lenne ha ez is le lenne írva mellé. Azt gondolják közérthetőbb azt mondani, hogy ilyen-olyan doboz, de sokan megnézik, hogy mi van a dobozra írva. Illetve valamelyik weboldal szerint a hungarocell is újrahasznosítható, de az FKF azt írja, hogy azt ne dobjuk bele. Sokkal nyugodtabb lennék, ha rövidítés szerint tudnám, hogy mi mehet bele a budapesti szelektív kukákba.

Az, hogy valami újrahasznosítható-e, nem csak a technológián múlik. Itthon a közszolgálatás keretében összegyűjtött PS (polisztirol) anyagok sajnos nem kerülnek anyagában újrahasznosításra. Hungarocellt sem lehet a szelektív kukába bedobni, ellenben a hulladékudvarokban igen. Amik biztosan újrahasznosíthatóak: PET, HD-PE, LD-PE, PP. Kerülendők: PVC, PS, "other" (7-es számmal jelölt), tehát kombinált csomagolások pl. fémgőzölt műanyag (chipsen, rágcsás zacskók). Elbizonytalanodás esetén is érdemes a műanyagok közé dobni, utóválogatás történik.

Új hozzászólás

Szűrt HTML

  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.