Befőtt tartósító

  • 2007. november 23.
  • humusz

Hozzászólások

nagyanyónak ilyen nem kellett!

dehogynem, csak annak nem volt ilyen színes a csomagolása

Miért baj az, hogy nem "Szalicilsav" vagy "Na-benzoát" van ráírva?

mert nagyanyónak volt jó hűvös kamrája. de nekünk már nincs az ötven négyzetméteres házgyáriban.

se kamra, se egészség...

már látom ahogy lapozgatom végi a dolgokat, hogy ez az oldal nem igazán érte el a célját, mert addig a gyerek pórázon kivül , nem sok tényleg full hülyeséget láttam :D, na de lapozok tovább

Ne lapozz tovább, ez csak rosszabb lesz... Szép dolog az óvodáscsoportok körbevezetgetése a tanösvényen, de legalább ennyi figyelmet érdemelne a lomtalanítások alkalmával kikerülő több tonna papír (egy év alatt lelkiismeretesen összegyűjtött újságtermékek, tankönyvek, stb. összekötözve, bedobozolva) összegyűjtése. (Mellesleg nem hiszem, hogy nem érné meg anyagilag.) Szinte sajnálom azokat a félbolondokat, akik utánfutóval/kiskocsikkal/zsákkal mászkálnak ilyenkor a MÉH-be, hogy valamennyit megmentsenek a rengeteg kiszórt hulladékpapírból (persze csak ha aznap nyitva az átvevőhely, szo-vas. pedig marad a keserű tehetetlenség). Sajnálom őket, mert együttérzek velük, és én is hordoztam ilyenkor mázsaszám a papírt. A járókelők pedig meglepetten néztek, volt aki a lakásán összegyűlt újságait ajánlotta fel, volt aki autóval lefékezett a kiskocsi mellett és átadott egy lejárt telefonkönyvet. Mindezt 25 évesen, de gyereki lelkesedéssel. Azóta ez a lelkesedés teljesen kikopott belőlem. Főleg azért, mert tudatosodott a környezetvédők realitásoktól való elrugaszkodottsága, amit jelen fórum is kiválóan illusztrál... Amikor azzal kerestem meg a HUMUSZ-t, hogy egy 1000 fős kollégiumban szeretném megszervezni a PET-palackok és a hulladékpapír szelektív elszállítását, nemigen tudtak segíteni (a gyűjtéshez megvolt a kollégiumban a kellő lelkesedés, viszont a szállítást nem sikerült megoldani, és akkor még nem volt a közelünkben gyűjtősziget sem). Ekkor számomra sokat vesztett hitelességéből a csillogó szemű gyerekeknek mutogatott tanösvény, és a PET palackokból barkácsolt fák. Éreztem, hogy ha hetenként több ezer palackot odahordanék, hamar elfogyna a faépítő/barkácsoló lelkesedés. Vagy nem is tudnának mit kezdeni a palackokkal? Kedves zöldek! Ha PET palackból akarok barkácsolni, már tudom hova fordulhatok segítségért. Viszont ha a háztömbünk havi 700 000 forintért (!) szállíttatja el a szemetet, kihez fordulhatok segítségért, hogy ezt elkezdjék racionalizálni? A munkahelyemen mázsaszám képződik a PE (!) hulladék, mit kezdhetnék vele? Összegyűlt otthon egy csomó felesleges reklámszatyor, nylonzacskó. Feldolgozzák-e valahol? Miért nem lehet a lomtalanításokat szelektív gyűjtéssel összekötni? Hol találok a használt kacatjaimnak, könyveimnek, újságaimnak olyan bolhapiacot, ahol nem kerül többe a helypénz a szerény bevételnél? Hova dobja az ember a beszáradt festéket, a megmaradt hígítót és egyéb vegyszereket? Miért a kukába dobják a fénymásolószalonban a kiürült festékkazettákat, és tényleg, hova kellene dobniuk? Ezekre melyik tanösvényen kapok választ?

Kedves li120! Sok igazság van abban, amit írsz, de nem tetszik, hogy a Humuszra próbálod kenni a hulladékproblémát. A Humusz mindig a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A szelektív gyűjtés csak mondjuk a harmadik a sorban. Ennek az oldalnak is az a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy rengeteg dolgot meg sem kellene vásárolnunk. Nem kell mindennel egyetérteni, ami ezen a listán van. Azért lehet szavazni, azért lehet új - szerinted felesleges - tárgyakat beküldeni, hogy a Ti véleményeteket is megismerjük. Nem azt mondjuk, hogy ne használj befőtt tartósítót, ha neked bevált, hanem azt, hogy mielőtt vásárolsz, gondold meg, hogy tényleg szükséged van-e rá! Nem kellene PET palackos üdítőt venni és akkor nem lenne probléma a flakonok begyűjtése sem. A Humusz nem fog hulladékudvart vagy PET palack újrafeldolgozót működtetni, de mindent megtesz azért, hogy átverje a kötelező betétdíj-rendszert a törvényalkotóknál. A megelőzés a célja az oktatóháznak, a tanösvénynek, a KukaBúvárnak, a komposztmester-képzésnek, az oktatócsomagnak, a pedagógus-továbbképzésnek, az akcióknak... Foglalkozik a Humusz az intézményi szelektív gyűjtés megszervezésével is. A kérdésekre, amiket feltettél, kaphatsz választ a HuMuSz-nál. Ha tudsz segíteni, szívesen látunk és örülünk, hogy vannak olyan emberek, akiket zavar a szemét és hajlandók tenni is ellene. Úgyis HuMuSz leszel!

Megmondom én a nagy igazságot, majd ha valami Ipar nagy manit lát az egészben akkor ujra lesz hasznositva :), vagy ha minden ember kicsit jobban megprobál oda figyelni, de ahogy én látom ez sosem fog megvalósulni. Amugy ez az oldal semmit sem fog segiteni a a fölösleges dolgok elkerülésében, szerintem pont azt fogja elősegiteni, ha meglátunk egyet csak azért is veszünk egyet :D (najo ez nem teljesen igaz), minden esetre nagyon jo szorakozás böngészni az oldalt és poén :D.

ja de a pesszimista része az előző hozzászólásomnnál még annyit hoyg azért én is remélem megváltozik a dolog. :))

li120, lehet, hoyg már tudunk segíteni. Nagyon heháéz ezen a piacon matatni, pláne civil szervezetként. nem igazán a mi dolgunk ugyanis, mint ahogyan a tanösvény igen. Javaslom, próbáld meg még1x, elég sok helyen gyűjt a HuMuSz, 1-2 év alatt sokat fejlődtünk! És mi a vélményed a befőtt tartósítóról?

Aki a lomtalanításra teszi ki az összegyűjtött papírt, az ne keltsen itt hangulatot. Miért pont egy civil szervezetnek kéne elhordani li120 szemetét?

Kedves szili! Befőzés témában sajnos nem vagyok kompetens... A többi kérdésre viszont szívesen várok választ/megoldást!

Kedves apa! Tudom, a szemléletformálás sokkal fontosabb... De ha tettek is lennének mellette, talán hitelesebbnek tűnne... Mellesleg javaslom, olvasd el mégegyszer az első bejegyzésemet... Hol volt szó a saját szemetemről??

Ha már vitatkozunk a témáról már az is eredmény!A saját hozzáállását mindenki maga alakítja ki.A negatív vélemény is jelenjen meg mert az is egy állapotot,egy érzést testesít meg.Amúgy változást csak a gyermekeink megváltozott nevelésével lehet elérni!!!

nem jönnek át a "tettek" a humusz honlapjairól? vagy csak li120 számára nem?

A befőtt tartósító is tök fölösleges. Tartósodik anélkül is ha jól kidunsztolod. És nem is barnul meg a teteje se, ha ellepi a lé. Ilyen egyszerű... Tehát jól eltalálták a honlapkészítők, szerintem tényleg fölösleges dolgokat tettek föl. (De hát mi is az, ami nem fölösleges... Meleg ruha, cipő, sapka, sál, kesztyű. Egy kis liszt, némi zsír meg hús.Ennyi. Ezzel már megélsz, ha szedsz hozzá néhány friss vitaminos tavaszi hajtást. De tényleg! Ehhez képest hogyan is élünk? papa

ezért indítottuk ezt, acél matyi! Köszi!

ultramodern, béjkönös, divatnagyiknak frankó

li120! Minek vitted haza a sok reklámszatyrot? nem figyeltél a tanösvényen! Mindenki a saját szemetéért felelős, sok helyen átveszik a festéket és egyéb vegyszereket, utána kellene járni!

Cukor és dunsztolás is megteszi. És nem eszünk felesleges tartósítokat meg, legalább az otthon főzőtt lekvárok egészségesek legyenek.

Szerintem se jó ez a tartósitó a Zsuval értek egyet.

Új hozzászólás