Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zölden a középiskolákban is!

Év: 
2013
Szám: 
Ősz

Rengeteget hallani az általános iskolákról, hogy mennyi mindenben remekelnek, de mi a helyzet a felsőbb évfolyamokban?

A kecskeméti Szent-Györgyi Albert Középiskola évek óta sikeresen próbálkozik a zöldszemlélet-formálással, melyet a tanulók nem csak a különböző környezet- és természetvédelmi programokon képviselnek, de a világnapokon és a hagyományos ünnepeken is.

Az osztályokban pl. Zöld sarok kialakítására került sor, ahol a diákok saját kezűleg készítettek kartondobozból szelektív hulladékgyűjtőket. A Zöld őrjárat megszervezésével az önkéntesek a megfelelő udvari gyűjtőkbe viszik az osztályokban összegyűlt újrahasznosítható hulladékot.
Az iskolai Zöld nap alkalmával a tanárokat és diákokat is ösztönzik, hogy kerékpárral járjanak az iskolába, ahol a tanulók az általuk választott témákban (pl. Fair Trade, Hogyan lehetsz „zöld, zöldebb és még zöldebb?”) interaktív órákon vehetnek részt.

madáretetők

A Madárbarát iskola programjuk során a diákok madáretetőket készítettek, és az otthonról hozott táplálékkal vállalták a madarak etetését is, majd az év madaráról prezentációt is készítenek. „Hulladékból termék” pályázatuk alkalmával a diákok ötletes alkotásaiból (gombokból és régi órákból ékszerek, gumiabroncsból hinta, PET-palackból cukortartó, persely stb.) kiállítást rendeztek. A „Ne vásárolj semmit!” Nap keretében pedig biciklibelsőkből ékszereket alkottak.

hulladékból termék kiállítás
A Zöld Karácsony program alkalmával környezetbarát csomagolást készítettek újrapapír-tasakok felhasználásával, kreatív ajándékötleteket cseréltek és valósítottak meg.

A tanulók így megtapasztalhatják, hogy mi mindent tehetnek saját maguk és a környezetük megóvása érdekében.
A jelenleg folyó Comenius programjuk mottója: “Kezünkben a Föld”. A középiskolások lelkesedése magával ragadó, jó látni, hogy ez a korosztály is milyen aktívan kapcsolódik be ezekbe a programokba.

Osza Gyöngyi