Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Oázis

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Merza Péter
A Humusz Ház kertje megújul!

Az ÚjraSzedve magazin megújul, ősztől már csak elektronikus formában érhető el!

Ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat és a magazin megjelenését. Előfizetni a negyedévente megjelenő újságra itt tudsz.


 A XI. kerület közepén található irodánk és közvetlen környezete valódi kis zöld menedék a városi rengetegben. Mi sem jelzi ezt jobban, mint a hatalmas árnyat adó fák, a kellemes természetes látvány. Nem is beszélve „bérlőtársainkról”: a fészkelő és táplálkozni ide járó számtalan madárról, a kerti tavacska aranyhalairól, és még sorolhatnánk a zöldben élő sok-sok teremtményt, akik itt találnak élőhelyet. Ebben a kertben jól megfér egymással növény, állat és ember, akik pihenésre, felfrissülésre vágynak. 

Nagy örömünkre szolgált, amikor 2017 tavaszán sikerrel vettünk részt a Tesco „Ön választ, mi segítünk” pályázatán, amelynek eredményeként lehetőségünk nyílik idén – a helyi közösség bevonásával – még szebbé és jobbá varázsolni a kertet. A Zöld Oázis projekt célja, hogy az ide betérő látogatók a felfrissülés mellett a hulladékcsökkentésről, újrahasználatról is elleshessenek jó példákat, ötleteket. Egyrészt a kreatív kerti bútorok, másrészt egy új kerti nyomozójáték segítségével. Lakossági tanácsadó irodánkhoz fordulva pedig személyes kérdéseitekre is tudunk válaszolni. Pártoló tagjaink elmerülhetnek a könyvtári anyagainkban is, ha mélyebben érdekli őket egy-egy fenntarthatósággal vagy környezetvédelemmel kapcsolatos témakör. Tervbe vettük szemléletformáló társasjátékaink sorának bővítését is, amelyeket látogatóink kikölcsönözhetnek, és a fűben elterülve vagy a raklapbútorok párnái között a tóparton kellemesen eltölthetnek velük egy családias délutánt. Szárnyas albérlőtársainkat is igyekszünk elkényeztetni néhány régi-új madárbarát berendezéssel: itató, dúcetető és odúk teszik otthonosabbá a kertet számukra.

Továbbra is él a lehetőség a közösségi komposztálásra, illetve reméljük, hogy hamarosan a konyhakertek szerelmesei is elmerülhetnek a magaságyások világában.

A kert kapuja hétköznapokon 9.00-17.00 óra között nyitva van mindenki előtt. Amíg tart a jó idő, bátorítunk mindenkit, hogy olvasásra, pihenésre, játékra, baráti összejövetelekre vegye birtokba közösségi terünket, a megújult Zöld Oázist.

Humusz Ház Zöld Oázisa  madárbarát kert