Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Matek

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Merza Péter
Beszélgetés Burgmann Nórával, aki izgalmasan egyezteti össze az elvontat a kézzelfoghatóval.

Honnan jött az ötlet, hogy létrehozd a zoldmatek.hu oldalt?

A Zöld Matek ötlete éppen most két éves. Régóta foglalkozom környezetvédelemmel, és anyaként nagyon fontosnak tartom az egészséges és környezettudatos életre nevelést. Két nagyobb gyermekünk ökoiskolába járt, de azt tapasztaltuk, hogy a fenntarthatóságra nevelés nem jelenik meg az oktatás minden területén. Nincs rá kész tananyag, a pedagógusoknak nincs kapacitásuk minden egyes órába kreatívan becsempészni a környezet- és egészségvédelem témáit. Ezekre inkább a tematikus események (egészségnap, sportnap stb.) adnak lehetőséget. A Zöld Matek küldetése, hogy matekfeladatok megoldásán keresztül ismertesse meg a környezetvédelem összefüggéseit az óvodás és általános iskolás korosztállyal, és bemutassa a matematika gyakorlati hasznát a valós környezeti problémák megoldásában.

Mi inspirál téged személyesen, hogy ezzel foglalkozz?

A környezet védelme véleményem szerint az egyik olyan terület, ahol minden egyéni tett számít. A matematika meg mindig is a kedvencem volt. Nem vagyok pedagógus, de nagyon szeretek kreatívan alkotni, és azzal valami hasznosat létrehozni. A Zöld Matek feladatok folyamatos készítése erre tökéletesen alkalmas. A cikkek írásával rengeteget tanulok, és ezt a tudást itthon, a saját háztartásomban is alkalmazom.

Hogyan kapcsolódik össze a matematika és a környezeti nevelés?

A környezetvédelem szoros kapcsolatban áll az adatokkal és számításokkal. A számok bizonyítják egy-egy probléma létét, egy jól értelmezhető grafikon érthetővé teheti a természetben zajló káros folyamatokat azok számára is, akik egyébként nem törődnének a tetteik következményeivel. A Zöld Matek oldalon található feladatlapok segítségével a gyerekek a matek gyakorlása közben megértik, hogy minden apró környezetvédő szokásunk vagy a fenntarthatóságot szolgáló döntésünk megtérül. Minél gyakrabban találkoznak fiatal korukban ezekkel az értékekkel, annál jobban bevésődik a környezettudatos szemlélet az életükbe.

Tetszik a célközönségnek? Van erre igény?

Ahogy gyűlik a honlapon az ingyenes tartalom, egyre több pozitív visszajelzést kapok. A szülők elsősorban kicsi gyermekeiknek keresik a gyakorlási lehetőséget, a pedagógusok hálásak a nagyobbaknak szóló feladatlapokért is. Zöld civil szervezetek is szívesen használják a lapokat rendezvényeiken. Úgy érzem, a környezetvédő szakma is kezdi megismerni és elismerni az oldalt. Látszik, hogy ma már van igény a zöld tudásra, és a környezeti nevelésnek minden egyes tantárgyban folyamatosan jelen kellene lennie.

Zöld Matek


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!