Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változatlan szellemiség modernizált leképezése

Év: 
2012
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Graczka Sylvia
A Kukabúvár magazin legújabb lapszámának vezércikke

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a KukaBúvár, másfél évtizedes pályafutásávaljó szolgálatot tett minden Olvasójának. A szerzők stabilan hozták az érdekesebbnél érdekesebb nulla hulladékos praktikákat, mindig megmondtuk, szerintünk mit kellene javítani a szabályozási kereteken, és igyekeztünk minél több olyan pozitív kezdeményezést bemutatni, amiről máshol alig esikszó. A lap jelenlegi külalakja azonban jócskán megérett a változásra, és ha márhozzányúlunk, akkor nem aprózzuk el – helyesebben éppen, hogy aprózzuk.

A KukaBúvárból többféle médium lesz más-más néven, más-más csoportot megszólítva. Terveink szerint megőrizzük a jó gyakorlatokat bemutató, széles közönséget érdeklő témákat, praktikákat magazinos formában, amely elektronikusan mindenképpen megjelenik, és ha tehetjük – a számítógépek fogságátólmentes, természetközelibb életet élőknek is kedvezve – kiadjuk papíronis. Készülni fog egy elektronikus hírlevél, amely a tagszervezeteink számára szolgál majd remélhetőleg hasznos, hulladékos hírekkel. A kifejezetten szakmai cikkeket pedig egyelőre online formában publikáljuk. A változás mindig fájdalmas, biztos, hogy sokan – köztük jómagam – is megindulva fogunk arragondolni, hogy Kukabúvár nem lesz többé, de valójában a szellemiség nemvész el, csak modernebb keretek között tálaljuk a szerzőcsapat gondolatait.

A gyakorlati változás, hogy a lap eddigi ingyenessége, illetve jelenlegi támogatási formája megszűnik, az új magazin elkészüléséhez az Olvasók hozzájárulásátkell kérnünk. Az új rendszer a következő számtól lép életbe. A változásokról a humusz.hu oldalon folyamatosan tájékoztatunk minden érdeklődőt, illetve a következő lapszámban megosztjuk a részletes tudnivalókat.

Ezek után térjünk vissza a jelenbe: ínyencségeket kínálunk ismét. A szélkakas minden irányában jártunk: híreket hoztunk Spanyolországból, Svédországbólés Székelyföldről is. Újabb kezdeményezésekről adunk hírt – így a komposztálási programokról, az élelmiszerbankolásról és még sorolhatnánk. Megosztjuk továbbá tanulmányaink eredményeit a szemétpostáról, illetve az újrahasznosított papírról.

A Humusz körül sokáig csendes volt minden, nem igazán kommunikáltunk kifelé, mert elég komoly belső átalakuláson mentünk keresztül, de ennek a hosszú folyamatnak a végére értünk, és újra látjuk sütni a napot! Elmeséljük, mi történt velünk mostanában.