Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úton a zöld kozmetikumok felé

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Petrovics Gabriella
A legjobb kis lépésekben elkezdeni a háztartás zöldítését!

Az ÚjraSzedve magazin megújul, ősztől már csak elektronikus formában érhető el!

Ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat és a magazin megjelenését. Előfizetni a negyedévente megjelenő újságra itt tudsz.


A háztartás zöldítésének fajsúlyos része az általunk használt kozmetikumok felülvizsgálata, újragondolása, hogy ember- és környezetbarátabb megoldásokat találjunk. Ha körülnézünk a fürdőszobánkban, észrevehetjük, hogy hihetetlen mennyiségű vegyszert tudunk felhalmozni csak szépészeti célokra. Mivel a mainstream termékekben sok a veszélyes anyag, egészségünket már babakortól kezdve próbára tesszük. Általában valamilyen makacs bőrbetegség, pl. ekcéma kell ahhoz, hogy elgondolkodjunk, milyen alternatívát javasol az orvos, mit a gyógyszertár, és milyen más lehetőségek állnak még a rendelkezésünkre.

Kezdjük a sminkkel vagy a legegyszerűbb bőrápolással! Bármilyen hidegen sajtolt olajjal tökéletesen eltávolítható a bőrről a szennyeződés és a make-up. Ha kisbabánk van, ne kőolajszármazékokkal kenegessük, hanem natúr, hidegen sajtolt olajjal!

Tusfürdő helyett teszteljünk natúrszappanokat, vagy tanuljunk meg szappant készíteni a saját igényeink szerint! Mi a barátnőmmel évek óta együtt készítjük, remek közös program. Másféle natúrkozmetikai készítményeket is garmadával árulnak már, de sok termékre érvényes, hogy a költséghatékonyabb verzióját magunk is könnyedén előállíthatjuk.

Ilyen például a szájvíz. Nem kell hozzá más, csak alkohol és 100%-os illóolaj, a higított verziójához pedig desztillált víz. Az újrahasználatból kiindulva: egy régi illóolajos üvegcse ¾-ét felöntöm gyógyszertári alkohollal, majd pár csepp illóolajat teszek bele az ízlésvilágomnak és az egészségügyi állapotomnak megfelelően. Lehet fahéj, szegfűszeg, citrom, zsálya... És már kész is, hogy a mindennapi fogmosásom része legyen a méregdrága, a környezetre igen káros szájvizek helyett. Fogmosáskor felrázom, 10-20 cseppet egy öblítőpohárba csepegtetek, majd felengedem csapvízzel.

Ha van fújós flakonom, akkor a szájba közvetlenül spriccelhető változatot is készíthetek szájfrissítés, -fertőtlenítés céljára. Ehhez a tömény oldatot desztillált vízzel kell csak felhígítanom.

zöld kozmetikum