Tippfogas
Lekvárköltemények bodzától a birsig
Az őszi befőzések idején édesapám felvette repertoárjába a birsalmát és a bodzát is. A bodzának ugyanis nemcsak a virága hasznosítható, hanem az őszre beérő, fekete bogyós termése is. A temérdek apró bogyót le kell fejteni a szárakról, de megéri! A bodza a vele egy időben érő szederrel és almával is megbolondítható, így a lekvár kicsit folyósabb és tartalmasabb lesz. A birsalma lekvár készítésének pedig nem várt hozadéka is lett… Mivel az önmagában száraz húsú gyümölcsöt túl sok vízzel hígítottuk, a levét félidőben leöntöttük, tovább főztük, s vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítettük. Több üvegre való, díjnyertes birsszörpöt kaptunk!
- Orsi -
Kutyajáték s.k.
Ha van néhány kinőtt, kinyúlt, kiszakadt pólód vagy törölköződ, amit amúgy sem tudnál odaadni menhelyeknek (helyette inkább szalmát vigyél, az nem ázik el annyira, és jobban tartja a meleget is), készíts belőle kutyajátékot! Vágd fel vastagabb csíkokra, majd tekerj rajta néhányat és köss rá görcsöket, de jó sokat, hogy strapabíró, kötélhúzásra alkalmas játékot kapj!
- Bogi -
Megoldás a hidegzuhany ellen
Mindig gyűlöltem, hogy beállok a zuhany alá reggel, megnyitom a csapot és percekig várok, míg jön a meleg víz… ezért egy ideje zuhanyzás előtt vödörbe gyűjtöm a csőrendszerben lévő hideg vizet. Napi 0,5-1 vödör, attól függően, hogy milyen messze van a bojler a zuhanyrózsától. Télen ezzel biztosítom a teljes növényzet öntözését és a szoba párologtatásához szükséges vizet. Nyáron meg a legrosszabb esetben megy ki a kertbe.
- Edit -
Kreatív főzőcske a hétvégi maradékból
A nagyobb hétvégi főzőcskékből megmaradó ételek újabb ételkölteménnyé alakíthatóak. Például a fölösleges rizshez főzz póréhagymát, kidney babot és kukoricát, keverd össze és máris kész egy újabb kreálmány, amit hús mellé köretként is, de magában főételként is fogyaszthatsz.
- Niki -