Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ruhapelus és egy hétköznapi család

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Graczka Dorottya
Működhet.

Manapság talán már mindenki, aki érintett babaügyben, hallott a mosható pelenkák reneszánszáról. Az idősebbek nem túl lelkesen emlegetik a 90 fokon főzendő textilpelenkákat, a fiatalabbak jó része meg úgy érzi, hogy éppen elég teendő van egy kisbabával, ez már nem fér bele.

Környezettudatos, de mártírságra nem hajlamos leendő anyukaként úgy gondoltam, kell hogy legyen valamilyen számomra is elfogadható megoldás, hogy a ne 2 tonnányi újra nem hasznosítható, rendkívül lassan lebomló szemétkupac legyen az első dolog, amivel Alma lányom bejelentkezik csodás bolygónk ökoszisztémájába.

Minden tiszteletem azoké, akik első perctől mosható pelenkát használnak, pláne több gyerkőccel, de nekünk nem áll rendelkezésre napi segítség – a nagymamák távol laknak –, ráadásul aktív életet élünk, a hétvégéket a természetben töltjük.

Örömmel jelentem: működik a dolog. Hétvégenként és éjszaka eldobható pelenkát használunk ugyan, de hétköznap, napközben szinte kizárólag moshatót. Van vele teendő, hiszen ki kell öblíteni használat után, és átszappanozni, ha foltos, de mosni a többi ruhával szoktam, öblítő nélkül, kevés környezetbarát mosóporral 40 fokon.

Egy eldobható pelenka nem környezettudatos és drága, ilyenkor az ember nagyon meggondolja, hogy egy kisdolog után máris cseréli-e. A textilpelenkánál a kisbaba kényelme, a környezet védelme és a pénztárcánk kímélése nem kerül összeütközésbe: lelkifurdalás nélkül cserélem a félig tele szettet is, ha kell. Az eredmény: a hölgynek tiszta, száraz érzés, a lerakóban, égetőben eggyel kevesebb kis csomag, és persze minél többet használjuk a pelust, annál jobban megtérül az ára is. Win-win.

Egyébként nem használok semmiféle kencét, vízzel, vattával mosakszunk cserénél. Nálunk nincs pirosodás, nincsenek kelések. A textilben ugyanis minden szellőzik.

Némi tépelődés után használt pelenkákat vásároltam, többfélét, bár a ködös Albionban (szerk.: Angliában) léteznek pelenkakönyvtárak is, hogy ne kelljen beruházni, amíg megtaláljuk a számunkra ideális típust. Esetünkben ez egy all-in-one (AIO, minden egyben) zsebes típus, közönséges polár betéttel, amit ráadásul ajándékba kaptunk. Egynél talán több babát is kiszolgáltak már, de tökéletesen működnek.


Mosható pelenka


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!

Alma mosható pelusban