Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Redesign farsang

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Baán Flóra
Farsangi jelmezünkhöz nem feltétlenül kell az új évet is költekezéssel kezdeni.

A farsang a karácsonyi felhajtás miatt rendszerint nem kap nagy hangsúlyt, pedig a néphagyományon alapuló ünnep jó lehetőség az évkezdésre. Az ünnepkörhöz számos népszokás kapcsolódik, eredeti célja pedig a párválasztás mellett a tél végével az új év ünneplése, a szabályok elhagyása, a kikapcsolódás volt. Ezt elősegítendő, maszkot viseltek az emberek, hogy ezzel is szabadabban mulatozhassanak, ez a motívum mindmáig megmaradt.

Főleg a vállalati szektorban nem kap helyet ez az ünnep, hiszen az év végi hajtást és az azutáni munkaszünetet követően a naptári és pénzügyi év megkezdésével nincs se anyagi, se időbeli kapacitás egy újabb eseményre. Emellett a társadalmi megítélése is kétes: sokan azt gondolják, a farsang csak egy buli, és mint ilyen, a munkahelyi közegbe nem illeszthető be.

Pedig egy ilyen esemény lehet kifejezetten költséghatékony és "munkabarát", igényes, de gazdaságos. Néhány órás kikapcsolódás péntek délután (hiszen a hét végén már könnyebben elengedik magukat az emberek), amikor vicces játékkal, akár egy házi jelmezversennyel, valamint némi bóléval önfeledten szórakozhatnak a kollégák.

Ha pedig ehhez környezetbarát szempontokat veszünk figyelembe, akkor egyrészt olcsóbban jövünk ki, másrészt a dolgozóknak példával szolgálunk a mindennapokra. Végül a cég társadalmi felelősségvállalási jelentésébe is bekerülhet, mint jó gyakorlat! Ha a kollégák közösen készítik a jelmezeket, együtt ötletelve sokkal élvezetesebb a készülődés, és az alapanyagok megosztásával még pénzt is spórolhatunk. Vagy dolgozhatunk kifejezetten újrahasznált, ill. újrahasznosított anyagokkal. Esetleg mindenki hozzájárulhat az eszem-iszomhoz házilag készített finomságokkal és szörpökkel, így sok kicsi sokra megy alapon szintén csökkenni fog a kiadás.

A lista még hosszan sorolható, hiszen kis változtatásokkal hatalmas különbséget érhetünk el minden szempontból. A Re-Krea, a Humusz társadalmi vállalkozása többek között ebben is tud segíteni minden érdeklődőnek, hiszen számos területen és témában sikeresen ötvözi a környezetvédelmi szempontokat a gyakorlati megvalósítással. Legyen az céges rendezvény vagy képzés, esetleg CSR-program vagy mindennapos jó gyakorlatok. További információ a www.humusz.hu/re-krea oldalon.

farsangi fánk    farsang