Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pénztárgépek és a betétdíj

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Huszovszky Katalin
Jó tanácsok kereskedőknek, termelőknek, akik betétdíjas göngyöleggel dolgoznak.

Az üvegek, palackok megfelelő technológiával való tisztítás után többször újratölthetők, és az erősödő környezettudatos fogyasztói magatartás miatt egyre többen keresik is a kevesebb hulladékot termelő visszaváltható csomagolásokat. A biotermelők által ellátott piacon is megjelentek ezek a környezetbarát termékek, így sokan tejtermékeiket is ilyen csomagolásban forgalmazzák.

Mit tegyünk, ha pénztárgép üzemeltetésére kötelezett kiskereskedelmi üzletünk hulladékcsökkentési elköteleződése miatt olyan terméket vezet be, amelyet visszaváltható göngyölegben értékesít? Ezzel a kérdéssel fordult tanácsadó irodánkhoz egy budapesti pékség.

Utánajártunk a kérdésnek, és megnyugtató válaszok születtek.

A 48/2013. (XI.15.) NGM Rendelet 1. melléklete tartalmazza azoknak a körét, akik nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget, megnevezve a kivételeket is. Az 1.ba) kivétel kifejezetten a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzletre állapít meg kivételt, így esetünkben a pékség, amely ilyen csomagolásban árusít tejet, nem kötelezett online pénztárgép üzemeltetésére.

De pékségünk korábban nem forgalmazott ilyen terméket, tehát beszerezte, és jogszabálykövető módon üzemelteti pénztárgépét – az viszont nem tudja kezelni a betétdíjas göngyölegek visszaváltását. Több megoldás lehetséges:

• Pénztárgépet cserél (számos, NAV által elfogadott, göngyöleget kezelő pénztárgép van forgalomban, hasonló árakon).

• Ha a pénztárgépe alkalmas utalványok elfogadására, az egyik ilyen lehetőséget göngyölegjegy formájában alkalmazhatja (ehhez előre nyomtatott jegyeket is használhat, az adott összeget ráírva).

• Speciális esetekben, amilyen ez is, a kassza készpénzes záró állománya eltérhet a pénztárgép napi záró értékétől. Ebben az esetben egy napi göngyöleg-visszaváltási bizonylatot mellékelhetünk a pénztárszalag mellé, amely ívben részletezve és összesítve tartalmazza az esetenkénti visszavétel értékét.

Célszerű már az üzlet indításkor készített üzleti tervben számba vennünk azokat az egyelőre még nem fennálló, de a későbbiekben valószínűleg előforduló eseteket, és ez alapján vásárolnunk pénztárgépet.

göngyöleg

pénztárgép és betétdíj


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!