Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pécsi tüke kártya

Modern eszköz a helyi közösség szolgálatában
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Lettner Gabriella, Pécsi Zöld Kör

Mielőtt a címben szereplő tüke kártyáról szólnék, fontosnak tartom megjegyezni, hogy kifejezetten a hűségkártya-ellenesek táborába tartozom. Alapvetően szeretem a kötődést, de nem a mai kereskedelemben megszokott „pontgyűjtő” értelemben. Inkább úgy, ahogy Pécsett kigondolták!

A fővárosból áttelepülőként kezdetben nemigen tudtam a „tüke” szó fenséges voltáról, később egyre gyakrabban találkoztam okleveleken, kitüntetéseken ezzel az egyszerűnek tűnő jelzővel. Az eredetileg szőlőtőkét jelentő tüke szó később a bennszülött, régi pécsi családok megnevezésére szolgált. „A honos pécsi polgár rangját az adta meg, ha a közeli hegyeken kis szőlője, présháza volt. S ahogy a szőlő nem szíveli az átültetést, a tősgyökeres pécsi családok fiai sem szakadtak el a várostól. A pécsi tükének három nemzedékre való helyi lakosnak kellett lennie.”

Tüke kártyaA korábbi Pécskártya mellett/helyett új szolgáltatási rendszer bevezetését célozta meg az elmúlt és tavaszán a városi önkormányzat a tüke kártya kibocsátásával, amit pécsi lakcímmel rendelkezők igényelhetnek, és amely révén az elfogadóhelyeken minimum 10 százalékos kedvezményre jogosultak. Elsőként a városi kulturális-, szabadidős- és sportlétesítményeket kapcsolták be a rendszerbe. Az elgondolás révén mind több pécsi számára nyílik lehetőség az intézmények gyakoribb látogatására, másrészt bevételhez juthatnak az egyébként támogatásra szoruló városi létesítmények.

A városi kártya programhoz számos szolgáltató, valamint az üzleti szféra több tagja is csatlakozott. Jelenleg mintegy 50 elfogadóhelyről van tudomásunk. A már több ezer pécsi zsebében lapuló kártyát tavaly főleg a legnagyobb kedvezményeket tartogató múzeumlátogatáshoz, taxizáshoz, kosárlabda meccsekhez használták.

A közel 10 hónapja bevezetett városi kártya több változáson is átesett. A kezdetben egy évre szóló kártya érvényességét 3 évre módosították. A decemberben minőségében megváltoztatott kártya pedig már lehetővé teszi kisebb összegnél az ún. PayPass – azaz egyérintéses – fizetést. Ennek a technológiának az alkalmazásával kényelmesebbé vált a fizetés, persze, ha előzőleg a kártyánkat a bank automatánál feltöltjük.

Jó lenne, ha a különböző szolgáltatásokat igénybe vevőként mind gyakrabban tennénk fel a kérdést: „tüke kártyát elfogadnak?”, vagy mind több szolgáltató tenné fel a kérdést: „tüke kártyája van?” - megjegyzem, a multik ebben példásan bátrak. És nemcsak a kedvezmény kedvéért, hanem hogy mindannyian tudjuk, ide tartozunk. Fontos számomra a város, ez a hely, és a munkád is, és Te, aki itt dolgozol.