Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Papírmentes iroda?

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Merza Péter

Egy magára adó vállalkozás számára 2017-ben már evidens, hogy törekedjen a környezettudatosságra. Március 1. az Újrapapír Napja. Ebből az alkalomból a papírmentes szemléletre szeretnénk ráirányítani a figyelmet.

Amikor elterjedt a számítógép használata az irodákban, mindenki joggal feltételezte, hogy az elektronikusan tárolható adatok kiváltják a papírt a munkahelyeken. Csakhogy arra senki nem gondolt eleinte, hogy a technika fejlődése a nyomtatás folyamatát is leegyszerűsíti. Amióta csak egy gombnyomás a nyomtatás, sajnos még több papírt fogyasztunk.

Mit lehet tenni?

#1 Megelőzés: az adatokat mentsük külső adathordozóra nyomtatás helyett. Kétszer is gondoljuk meg, hogy tényleg szükséges-e kinyomtatni az adott dokumentumot.

#2 Beállítások: A Humusz Szövetség indított egy kampányt „Margó, miért vagy ekkora?” címmel, melyben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az oldalak margóbeállításával nagyobb százalékban tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló teret. Így akár több lapot is megspórolhatunk nyomtatáskor. Emellett a tintával is tudunk takarékoskodni, ha optimális betűtípust használunk. Már vannak ilyen célból kifejlesztett karakterkészletek, ezek közül mi a vékonyított Rymaneco betűtípust ajánljuk, mely nem csak szép, de környezetbarát is.

#3 Újrapapír: Az újrahasznosított papír használatával jelentősen csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat. A Duparec Kft. például papírbegyűjtéssel és iratmegsemmisítéssel is foglalkozik, átveszik a papírhulladékot a cégektől újrahasznosítás céljából.

#4 Takarékosság: Minden lapnak két oldala van, de gondoljunk arra is, hogy nem hivatalos iratok esetén 2, 4, vagy akár 8 oldal is elfér egy lapon.

#5 Kreativitás: Rengeteg post-itet megspórolhatunk, ha felszabdaljuk a használt papírokat, és az emlékeztetőket ezekre a cetlikre írjuk. Készítsünk merített papírból üdvözlőlapokat vagy dekorációt, ezzel is „zöldebbé” varázsolva a munkahelyünket.

#6 Adományozás: Ha nem tudjuk a féloldalas használt papírokat újra felhasználni, keressünk egy közeli óvodát. Örömmel fogják fogadni a rajzlapként még hasznos, féloldalas lapokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!