Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Oktatás: A papír számít!

Év: 
2013
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Némethné Kavecsánszki Alexandra

Rajzok, plakátok, hulladékpapírból készült montázsok, kvízek tették élményszerűvé az oktatást, az újrapapírral való ismerkedést. Óvodák és iskolák kreatív és papírta - karékos jó gyakorlatait olvashatjátok.

Ezt a verset annak írtam,
ki a papírt pazarolja.
Itt a papír, ott a gyerek,
ráfirkant és máris mehet.

Mehet, mehet, de hát hova?
A kukába, biztos oda.
Ha üres a túloldala,
rajzolj oda, ne máshova.
Ám az újságpapír se rossz,
Csupa zöld, sárga és piros.
Tépve, vágva s hajtogatva
készül el a papírcsoda.
Színes papír, csomagoló,
szabásmintának kiváló.
Ragasztani ide–oda,
készen is van egy pár csoda.

ujrapapir

Domahidy Veronika 5. osztályos tanuló verse vidáman foglalja össze mindazt, amire az Újrapapír Világnapja és meghirdetett pályázata kapcsán a Humusz számos iskolával és óvodával együtt hívta fel a figyelmet: a pazarló papírfogyasztást és az újrapapír használatának fontosságát. Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban tanító Kocsis Éva tanárnô elkötelezettje a témának. Mint mondja, a tanítás és a napközis foglalkozások során évek óta szem előtt tartják az újrahasznosítást. Gyűjtik a különféle anyagokat, amiből díszeket, használati tárgyakat készíthetnek, így a zöld világnapokon és hagyományos ünnepeken egyaránt képviselni tudják ezt a szemléletet.

 

ujrapapir2

A „Ne vásárolj semmit!” napon például kiállították az újrahasznosítással készült tárgyakat. Az iskola falán megjelenő Ökofa levelei, az ajándékba szánt fényképtartók alapjai és a farsangra készült maszkok is maradék karton-, csomagoló-, krepp-papírból és a teafilter papírjából készültek el. A jó példa pedig ragadós. A kollégák és a gyerekek hamar felfigyeltek ara, hogy mi mindenre használhatóak a hulladékká vált anyagok – és az elkészült mûvek rögvest új gondolatokat indítottak el. A projektnapokra készülve már nem is kell említeni, hogy újrahasznosítással készüljenek az alkotások…

Még több tipp és kép az iskolai papírújrahasználattal kapcsolatban: www.humusz.hu/galeria/papir_ujrahasznalatra_tippek.