Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

#ökobűn

Év: 
2017
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Merza Péter
Nyár végén indított kampányunkhoz bármikor lehet még csatlakozni, célunk a figyelemfelkeltés. Mi sem vagyunk öko-szentek, de reméljük, hogy hibáinkból mások még tanulhatnak. Emelett persze az igazi kihívás az, hogy egyre jobbak legyünk környezetünk számára.

„Én környezettudatosan élek, nem követek el #ökobűnt.”

Egészen biztos?

Többféle környezetbűnözés is előfordul: van, amikor mi magunk nem cselekszünk helyesen, a saját kényelmünket előtérbe helyezvén, és van, hogy egyszerűen nincs lehetőségünk helyesen cselekedni, mert például csak műanyag zacskó van a pékségben.

Az ökobűn lehet például egy NEM újrahasznosítható csomagolóanyag, szívószálakkal teletűzdelt koktél, egy polisztirol tányér, melyek egyetlen használat után hulladékégetőbe vagy hulladéklerakóra kerülve tovább szennyezik környezetünket.

egyszer használatos műanyag

A hulladéktermelésen kívül számos más területen is ökobűnbe eshetünk: gondoljunk csak például a közlekedési, energiafelhasználási, étkezési, vízfogyasztási szokásainkra, az állat- és növényvilág károsításával járó cselekedetekre.

Kampányunk figyelemfelhívás saját magunk és a környezetünkben élők számára, a tudatosságról, fogyasztói magatartásról, pazarló életmódról. Itt senki nem mondja meg, mit tettünk rosszul, itt az ember saját lelkiismerete szólal meg: „Ezt lehetett volna másképp is”. Felismerni saját hibánkat nem szégyen, elmenni mellettük felelőtlenség. A kampánnyal semmi esetre sem a megszégyenítés a célunk, hanem jóra ösztönözni barátainkat és a világot: a környezetbarát megoldásokra való átállásra.

Csatlakozz!

A #ökobűn kampányban bárki részt vehet, könnyedén lehet csatlakozni. Fotózzuk le a környezeti lelkiismeretfurdalást okozó tárgyat, hulladékot, „bűnjelet”, amit mi követtünk el. A fotót posztoljuk egy vallomással Facebook/Instagram oldalunkra. A vallomásban térjünk ki a „bűntény” körülményeire, és arra is, hogy meglátásunk szerint mi lett volna a helyes alternatíva, ezzel buzdítva embertársainkat, hogy törekedjenek a jóra.

#ökobűn