Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyimi ökoközösség

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Sperling Anna
Somogy megyében található egy kis falu, Nyim, ahol alakulóban van egy új, nagyszerű célokért küzdő közösség. Az egyik oszlopos tagot, Zimmermann Dánielt kérdeztük a részletekről.

Mit jelent az, hogy ökoközösség?

Öko, mert fenntarthatóságra törekszünk. Ez jelenti egyrészt a természethez való viszonyunk rendezését: beilleszkedés a természetes folyamatokba, ciklusokba, anyagkörforgásokba, sőt ezek regenerálása is, amennyiben lehetőségünk van rá.
Közösség vagyunk, mert azon túl, hogy közös elképzeléseink vannak, képesek vagyunk együtt érezni és együttműködni egymással. Ennek feltétele, hogy érthetően tudjuk kommunikálni, ami bennünk van, illetve hogy megfelelő mennyiségű időt és figyelmet tudjunk fordítani egymásra, a közösségre.


Hogy lehet Titeket meglátogatni? Vannak-e nyílt napok?

Igen, szervezünk nyílt napokat. Ezek idén is a jó idő beköszöntével, tavasz közepe táján fognak beindulni, és a Facebook-oldalunkon lesznek meghirdetve. Természetesen a nyílt napokon kívül is fogadunk látogatókat, ilyenkor szükséges a személyes egyeztetés valamelyik elérhetőségünkön.


Mik a terveitek a jövőre nézve?

Szeretnénk létszámban növekedni, hozzávetőlegesen 60-80 felnőtt, döntési joggal rendelkező tagig, illetve kiköltözni a rétre, jelenleg ugyanis a faluban lakunk külön telkeken. Ezenkívül tervezünk saját ökonyomdát és könyvműhelyt indítani, pékárukat készíteni a saját lisztünkből (alakorunk és tönkölyünk van), a veteményest egyre inkább erdőkertté alakítani és kurzusokat indítani.


Lehet-e hozzátok csatlakozni?

Igen, lehet. Maga a folyamat, amelynek során szavazásra jogosult taggá válik valaki, 12 hónapig tart. Ennek az a szerepe, hogy mind az újonnan érkezőnek és a közösségnek legyen ideje megismerni egymást, ki tudjon épülni az a bizalom és biztonság, ami a közösségi működésmód alapja. A megismerkedés persze az együtt töltött idő és közös munka eredménye, tehát az újonnan csatlakozó ember ugyanúgy részese bármilyen munkának vagy beszélgetésnek.


Hogy lehet Titeket támogatni?

Önkéntes munkával a kertben vagy a gyümölcsösben, illetve az egyesületünkön keresztül adománnyal és az adó 1%-ával.

Felkelő Nap Közhasznú Egyesület
8612 Nyim, Rákóczi utca 4.
Facebook oldalunk: www.facebook.com/nyimi.oko.kozosseg
Egyesületünk e-mailcíme: [email protected]

természet  közösségi főzés  önellátás  ökoközösség

Képek: Hajnal Soma és Sall Fanni


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!