Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyereséges pirózás más kontójára?

Bővítenék a győri veszélyeshulladék-égetőt
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szuhi Attila

HulladékégetésAz ország két leghírhedtebb égetője a győri és a dorogi veszélyeshulladék-égető, legalábbis civil szemmel. A győri égető most újabb kapacitásbővítésre készül, ami a Válaszúton Alapítvány szerint egészségügyi kockázattal járhat.

 

Hulladékégetés

A győri égető kapcsán már sokk cikk született a KukaBúvárban. Beszámoltunk a balesetekről, a szennyezett talajról és talajvízről, sőt a környékbeli daganatos szarvasokról is. Most egy újabb vonással gyarapodott az égető legendája.

Az alapítvány elkészítette ugyanis a tervezett kapacitásbővítés egészségügyi kockázatbecslését. Ez a módszer igyekszik számszerűsíteni a rákkeltő és toxikus szennyezőanyagok egészségügyi hatását. Tehát nem a nagy mennyiségben kibocsátott, közismert szennyezőanyagokra koncentrál, hanem elsősorban a kis mennyiségben levegőbe kerülő, de rendkívül mérgező vegyületekre.

Az engedélyezési dokumentációban szerepel egy mérési jegyzőkönyv, ami az égető területén mért egyes rákkeltő anyagok mennyiségét mutatja. A dokumentáció szerint ezekkel minden rendben van, mert koncentrációjuk az egészségügyi határérték alatt van. Igen ám, de ha elvégezzük a kockázatbecslést, kiderül, hogy mind az egészségügyi, mind a daganatkockázat jóval magasabb, mint az elfogadható szint! Ez a rákkeltő krómnak és a valószínűleg rákkeltőnek minősített benzapirénnek tulajdonítható. Az elfogadható kockázat ez esetben azt jelenti, hogy egymillió emberből egy kap daganatos megbetegedést. Ez a cég által mért adatok tanúsága szerint két nagyságrenddel magasabb az égetőmű területén.

De mi a helyzet a közeli lakott területekkel? Nos az Alapítvány számításai szerint Bácsa, Győrszentiván és Kisbajcs területén kis mértékben ugyan, de az elfogadható szint felett van a daganatkockázat az égetőből kikerülő szennyezőanyagok miatt.

Mit jelent mindez? Ha valaki dohányzik, akkor jóval nagyobb kockázatnak van kitéve, mintha az égető környéki településeken élne, azonban van egy fontos különbség. Azt eldönthetem, hogy akarok-e dohányozni, avagy sem, de arra nincs ráhatásom, hogy az égető füstcsóvája eléri-e a telkemet vagy sem.

Így hát ez a kockázat nem elhanyagolható, sőt joggal mondható, hogy elfogadhatatlan. Hiszen úgy jut valaki profithoz, hogy azzal mások egészségét kockáztatja. Amihez nincs joga senkinek. Még a győri veszélyeshulladék- égetőnek sem. (A véleményezés megtekinthető itt: www.legszennyezes.hu)

Piromániás hírek

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a hulladékégetéssel foglalkozó piromania.info honlap a Humusz Szövetség gondozásából átkerült a Válaszúton Alapítvány kezelésébe. Bővebb információ: szuhia[kukac]valaszuton.hu.