Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kis természettudósok lelőhelye

Év: 
2016
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Harazin Dorottya
A paksi Hétszínvirág Tagóvodában minden berendezési tárgy, játék és szemléltető eszköz arról tanúskodott, hogy hamisítatlan Zöld Óvodában járunk. A módszerek megismerésében a tagóvoda vezetője, Janterné Oláh Ilona segített.

A Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág Tagóvoda egyik használaton kívüli csoportszobáját alakítottak át Természetbúvár szobává. Az egyik falon madártollak és színes madár fotók láthatók, hogy az óvodások megvizsgálhassák, melyik madárhoz melyik toll tartozik. A másik falon madarak árnyképe havja fel magára a figyelmet, illetve egy-egy színes fénykép is az állatokról, ugyanabban a pózban. Elmélyült kutakodásra is lehetőség van itt, könyvek, filmek, tablók és poszterek segítségével, továbbá lepkés és bogáras memoriajátékkal, homokgyűjteménnyel, tojásgyűjteménnyel, tollakkal, kavicsokkal, kagylókkal, termésekkel és egy óriási kirakóval, amely a mező élővilágát mutatja be. Ugyanitt található az erdő- és patakzsák, amely a víz és a talaj vizsgálásához nyújt módszertani segítséget.
Az óvoda udvarán tábla szemlélteti az egyes madarak szárnyfesztávolságát. Itt is feltűnik a madarakról készített fénykép a könnyű beazonosíthatóság kedvéért. A tábla segítséget nyújt a foglalkozások során, de egyéni ismeretszerzésre is alkalmas.
Az óvoda udvarán található távcsővel a gyerekek aprólékosan megfigyelhetik a természetet, a madarakat, így kíváncsiság ébred bennük az élőlények iránt. Mivel az udvaron nem mindig találkozhatnak a madarakkal, ezért az óvónők madarak fényképeit helyezték el a környező épületek falára, hogy élő madarak híján ezeket kereshessék meg és ismerhessék fel az óvodások a távcső segítségével.

Amellett, hogy az óvodások télen csoportonként etetik a madarakat, az óvoda udvarában kiállított madáretetők és -odúk az etető készítéshez is ötleteket nyújtanak. A szülők is megtekinthetik a természetes anyagokból, feleslegessé vált használati tárgyakból összeállított etetőket.

A gyerekek érzékenyítése ilyen környezetben szinte magától adódik, a környezet kialakítása pedig csak a pedagóguson múlik. Így hát zöldítésre fel!


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!