Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kicsi a bors, de erős

A 2011 téli lapszám vezércikke
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Graczka Sylvia

kukabúvár logóMegjelent a Kuka Búvár Magazin! Íme legújabb lapszámunk vezércikke.

 

Graczka Sylvia

Kedves Olvasóink konstatálhatták, hogy a lap fizikai valójában összezsugorodott, biztosítjuk azonban, hogy tartalmilag cseppet sem lettünk visszafogottabbak. A kézben tartott újság minden por-cikája igen értékes, mert a jó szándék, az érdeklődés szövi át: öszszesen 130.000 Ft támogatást kaptunk a lap kiadásához, amelynek jelentős része származik a kisvállalkozásokat tömörítő 4. sz. Vállalkozók Adományozói Körétől. Köszönet érte mindannyiunk nevében!

Témánk még mindig a hulladékpiac fejre állítása, hiszen még ma sem világos sok érintett számára, hogy mi várható a következő időkben. Civil szervezetként mi egy dolgot bizonyosan látunk: az állam szerepzavarba került. A szabályozás és ellenőrzés helyett tulajdonosi babérokra és „tisztes” bevételre tör. A Vezérfonalban bővebben taglaljuk az új hulladékos törvényt is, amely jócskán megkésett, ám a hulladékmegelőzés terén megint nem hoz
konkrétumokat, csak még több pátoszt.

A tehetetlenül helyben topogó nagypolitikával szemben ismét példát mutatnak a helyi szinteken szerveződő aktív közösségek. Büszkeségünk egy ceglédi csapat által indított lomi börze, ugyanis a kezdeményezésükhöz a KukaBúvár hasábjairól merítettek ihletet. Pilisvörösváron is felpezsdült a zöld élet. Elkészült a város nulla hulladék stratégiája, és a helyi Szebb Környezetünkért Egyesület is akcióba lendült: háztartások közötti versenyek, kiadványok mutatják az utat a helyi lakosoknak. Bíztató munkák folynak az újrahasználati központok hazai megvalósíthatóságával kapcsolatban is.

A lapszámban több ponton elmélkedünk arról, mitől lesz szemléletformálás az információ átadás, és hogy vajon elegendő-e, ha a gyerekek a nevelés megcélzott alanyai?