Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladék, mint megújuló energia? Pff...

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Graczka Sylvia
Állandó az értelmezési vita, hogy a hulladék megújuló energiaforrásnak tekinthető-e.

A Humusz – és minden valamire való környezetvédelmi szakember – szerint nem az. Ennek ellenére a Nemzeti Energiastratégiánk előszeretettel mossa össze a ténylegesen megújulókkal. Sőt. Mivel egyre több hulladékégető építését tervezik kormányzati szinten, a zöld energia kifejezést egyre többet fogjuk hallani a PRkampányokban.
Miért nem zöld energiaforrás a hulladékégetés?
Mert az a része, ami a hulladékégetők számára kívánatos, pont nem megújuló. Az égetéshez ugyanis jó fűtőértékű hulladék kell. Az pedig nyilvánvalóan nem a magas nedvességtartalmú szerves rész lesz (pl. a konyhai hulladék), hanem a kőolajból készült műanyag. Pont a legszűkösebben rendelkezésre álló energiaforrást használjuk fel! Ráadásul pazarló módon, mert a települési hulladék égetése és az energia kinyerése belőle nagyon gyenge hatásfokú a heterogén összetétel miatt.
Egy másik megközelítés: a hulladék legfeljebb a mi hülyeségünk miatt lehet megújuló. Abban a pillanatban, hogy nem termeljük – azaz nem pazarolunk –, nem lesz annyi hulladék, hogy legyen mit elégetni. Ez egyébként Nyugat-Európában már valóság, nincs tehát túl messze.
Ne dőljünk be annak a gazdasági érdekek által motivált tömegkommunikációnak, hogy a hulladék égetése lesz a gyógyír minden energetikai problémánkra!


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!