Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hová tegyelek drága hulladék?

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla
Amíg el nem érjük a Nulla Hulladékot, addig bizony kezdeni kell valamit a keletkező hulladékokkal. De mégis hová vihetjük őket?

Gyakori probléma, hogy megfelelő információ és infrastruktúra híján a lakosok valamilyen típusú hulladékot nem tudnak elhelyezni. A legnagyobb gondot a veszélyes hulladék jelenti, ugyanis Budapesten is csak egy helyen lehet megválni tőle. A textilhulladék kezelése sem megoldott, a gumiabroncstól pedig csak horribilis áron lehet megszabadulni.
Az illegális hulladéklerakás és a hulladékátvevő pontok hiánya között nem nehéz összefüggést találni. Azonban a hulladék felelőssége azé, aki termeli! Sokszor felháborodnak a lakosok azon, hogy a szemét átadásáért fizetni kell. Csakhogy a közszolgáltatási rendszert fenn kell tartani, és az ár magában foglalja a hulladék kezelését is, ami nemcsak költséges, de sokszor veszélyes és környezetszennyező is. Hosszútávon az a cél, hogy a problémás hulladékok elvitele drágább legyen, ezzel ösztönözve az elkerülésüket, és támogatva a környezetbarát alternatívákat, pl. az újrahasználatot, szelektív gyűjtést.
A különböző hulladékok elhelyezését illetően célszerű először megkérdezni a helyi közszolgáltatót. De a Humusz Szövetség is létrehozott egy adatbázist, amelyben rá lehet keresni az ország területén található lakossági hulladékátvevő helyekre, vállalatokra, akár térképesen is.
Érdemes átolvasni az egyes hulladéktípusokra vonatkozó általános leírásokat is.

www.humusz.hu/hulladekatvevok


 Az adatigénylés problémája

Az adatbázis frissítésekor sokszor akadályokba ütközött a Humusz. Bár a hulladékgazdálkodók adatai nyilvánosak, a hozzáférés nehézkes. Az adatigénylést először a felügyelőségekhez nyújtottuk be, ám ezek idôközben beolvadtak a kormányhivatalok alá. Kevés helyről kaptunk adatokat, volt, ahol fizetni kellett értük – köszönhetően a közérdekű adatigénylés új szabályainak –, a legtöbb esetben viszont a web.okir.hu oldalra irányítottak minket. A központi adatbázis pedig ugyan mindenki számára nyilvános, de egy saját adatbázishoz gyakorlatilag lehetetlen adatokat letölteni, szűrni. Fontos megjegyezni, hogy a megkapott adatokkal is sokat kell még foglalkoznunk ahhoz, hogy valóban releváns információk kerüljenek fel a honlapra, mert a kiadott engedélyek és a ténylegesen végzett tevékenység között is vannak eltérések.


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!