Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európai sikert aratott egy magyar ovi

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Merza Péter
2009 óta minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. Egy hódmezővásárhelyi óvoda is bekapcsolódott – mindenki örömére.

November utolsó hetében Európa-szerte sok akcióprogram zajlik, amelyek mind-mind a hulladék-megelőzésre, újrahasználatra vagy éppen az anyagok újrahasznosítására ösztönöznek. Lelkes önkéntesek bonyolítják le ezeket az akciókat. Így volt ez az elmúlt évben Magyarországon is. 

Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téri Óvodában komplex nevelési programot valósítottak meg hulladékcsökkentési témában, több éves tapasztalattal a hátuk mögött. A Klímanócska névre keresztelt oktatás során minden nap más-más környezetvédelmi tevékenységet, ötletet, vagy ha úgy tetszik: kihívást csináltak végig, amibe természetesen az ovisok szülei is bekapcsolódhattak. Az egy hetes képzési program utolsó napja családi nap volt, ahol okleveles „Klímanócskákká” válhattak a résztvevők. 

Klimanócskák

A hét programja a Szabadság téri Óvodában:

November 21: Ételhulladék: helyes étkezési szokások, a tudatos vásárlás ösztönzése az egészséges életmód szemléletében. Komposztálási technikák: komposztáló kialakítása. Ökológiai lábnyommérés családoknál. Hagyományőrzés, természetes tartósítószerek, tisztítószerek alkalmazása, szülői szemléletformálás. 

November 22: Megújuló energiák, a közlekedési igény csökkentése.

November 23: Vízcseppecske meséje, vízhasznosítás tudatosan. Vízlábnyom-mérés családoknál.

November 24: Szelektálj Hód Huncutkával! Játékok a szelektív hulladékgyűjtés körében. Papírgyűjtés madárbarát programra. 

November 25: Tájvédelmi körzet környezetvédelem fontossága. Gyűjtsd a hulladékot össze a természetből Hód Harmatkával! Természetes anyagok hasznosítása. Természetes anyagokból játékok készítése. 

November 26: Családi Nap – Játékok a biodiverzitás, energiacsökkentés, szelektív hulladékgyűjtés témáiban. Biohulladékból készített játékeszközök.

A hódmezővásárhelyi Szabadság téri óvoda szakmai programja nemzetközi közönségdíjat nyert az Európai Hulladékcsökkentési Héten.  Szívből gratulálunk!

Forrás: www.vasarhelyihirek.hu

A részletes pályázati anyag megtekinthető itt.


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!