Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Élezd magad!

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Csorba a kés? Nem, nem dobjuk ki! Inkább megjavítjuk!

Mindenki használ otthonában késeket, egy háztartás nincs meg jó és éles kések nélkül. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a paradicsom pürévé alakul szeletek helyett, vagy a húst erőteljes fűrészeléssel kell szétcincálni. De a tompa kés nemcsak bosszantó, veszélyes is.

Persze ilyenkor foghatjuk eszközeinket és elvihetjük egy szakemberhez, de a lelkesebbek egy jó szerszámmal otthon is átadhatják magukat a fenés, élezés élvezetének.

Ma, ahogy mindenből, élezőből is lehet számtalan fajtát kapni. Van motoros, mechanikus, van drága, van olcsó, van jó és rossz. Ha az ember rászánja magát és beruház egy jobb minőségű motoros köszörűre, élezőre, akkor más dolga nincs is, mint lassan végighúzni a kések pengéjét a köveken, és újra borotvaélesek lesznek a kései. Ezen túl sok küszködnivaló nincs.

Másik megoldás a fenőkövek használata. Ez már több odafigyelést és rutint igényel, de nem megoldhatatlan. Fontos, hogy a követ mindig jó alaposan be kell áztatni vízbe – olykor olajba. A pengét megfelelő szögben, az éllel előre lassan végigtoljuk a kövön, majd amikor az egyik oldalt késznek ítéljük, ugyanezt megtesszük a másik felével is. Ilyenkor a pengén nagyon apró sorja keletkezik, amit „finomhangolással” kell eltávolítani. Sok gyakorlással és türelemmel pont olyan élt lehet varázsolni a késre, mint egy köszörűvel. Persze a kőből különböző finomságúakat kapni, minél nagyobb a rajta lévő szám, annál inkább való finomításra. Az alacsony számozás erősebben „fogyasztja” a pengét, látszatra nagyobb eredményt lehet elérni vele.

A kövek azonban fogynak, ha sokáig ugyanazon a helyen toljuk a késeket, előbb-utóbb egyenetlen lesz a felületük, ami megnehezíti a későbbiekben a hatékony és szép élezést. Ilyenkor csiszolópapírral vagy egyéb durva és kemény felülettel újra egyenletessé tehetjük a fenőkő felületét.

Sok sikert, ujjadra vigyázz!

késélezés fenőkő élezéshez köszörű


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!