Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csomagolj okosan!

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Harazin Dorottya

Szenteste, bontjuk az ajándékokat, egyre szélesebbek a mosolyok, egyre jobban csillognak a szemek. És egyre hatalmasabb kupacban áll mellettünk az ajándékokról lekerülő papír, műanyag, szalagok, amelyek utána egyenesen a kukába kerülnek.

Hogyan oldhatjuk meg az ajándékok becsomagolását minél kevesebb hulladékkal? Először is gondoljuk át: mindenképpen muszáj becsomagolnunk? Egy szalaggal átkötött könyvnek ugyanúgy – ha nem jobban – örülök, mint egy agyoncsomagoltnak.

Vagy nem lehetne a csomagolás is ajándék? Egy szép fémdobozba rejtett aprósággal vele jár ráadásként a doboz is. Ha kendőt vagy pulcsit is adunk ajándékba, akkor azokba bebugyolálva, a kendőre szép masnit kötve adhatjuk át a meglepetést szerettünknek. „Titkon” másokat is zöldít az a megoldás, ha textilszatyrot vagy kis zsákot ajándékozunk, ami így nem csak ajándékként, de a mellé szánt apróságok csomagolóanyagaként is funkcionál. Vagy régi anyagokból batyut formálhatunk, szalaggal átkötve így adhatjuk át a meglepetéseket.

Ha ragaszkodunk a becsomagoláshoz, vagy nem megoldható másként, akkor készítsünk olyan csomagolást, ami nemcsak szép, de a környezetünkre sem ró nagy terhet. Használjunk természetes anyagokat (papírt, raffiát), amelyek kevés festékanyaggal és egyéb vegyszerrel találkoztak. Legjobb, ha a bárhol beszerezhető, egyszerű barna csomagolópapírt használjuk fel erre a célra. Lehet festeni rá vagy nyomdázni vízfestékkel, a gyerekek rajzolhatnak, vagy még az üdvözlőkártyát is megspórolva ráírhatjuk a jókívánságainkat. Ugyanebből a barna csomagolóanyagból óvatosan csillag vagy szív alakú párnákat is varrhatunk: ha ebbe bújtatjuk az ajándékot, mutatós és egyedi csomagokat kapunk. Dísztáskát is hajtogathatunk csomagolópapírból, a díszítése már csak rajtunk múlik!

Ha már most gyűjteni kezdjük a müzlis vagy gyógyszeres dobozokat, papírgurgigákat, akkor papírral borítva és feldíszítve őket igazán mutatós ajándékdobozokat kapunk. Nemcsak egyedi és személyes, de megspóroljuk a boltban kapható díszdobozok árát is.

Egyik kedvenc csomagolóanyagom az újságpapír. Azok a hatalmas lapok lefedik a nagyobb csomagokat is, egyszerű színeit pedig feldobja egy piros szalag. A még bátrabbak térképeket is használhatnak a csomagoláshoz!

környezetbarát csomagolóanyag

ajándék újságpapírba

saját készítésű csomagolás


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!