Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkoznak: Bezöldült egyetemisták

Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Molnár András

A BME Egyetemi Zöld Kör a fenntartható felsőoktatásért dolgozik 2005 óta. Programjaikon egyre több leendő diplomást szólítanak meg, jó pár kezdeményezésük pedig napi gyakorlattá vált az egyetem életében.

A BME Egyetemi Zöld Kör hosszú múltra tekint vissza: a kör eredeti alapítói a ’80-as években az országban elsők között hoztak létre szakmai alapokon nyugvó, környezeti és közéleti kérdésekkel foglalkozó egyetemi szervezetet. Számos projekt, demonstráció és eredmény után a csoport a ’90-es évtized végén utánpótlás hiányában feloszlott. Évekkel később, 2005-ben egy akkori fizikus hallgató maréknyi elhivatott barátjával újra életre hívta a kört, amely működésével egy jól meghatározott területre és célcsoportra, a Műegyetemre és az egyetemi polgárokra kíván hatni.

A Budapesti Műegyetem 18 000 nappali hallgatójával és több ezer dolgozójával számos téren összevethető egy nagyobb vidéki várossal. Éves települési hulladékmennyisége jó közelítéssel megegyezik Tököl városéval, a kampusz energia, víz és általában anyagforgalma akkora, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tagságunk elsődleges feladatának érzi, hogy az egyetemi oktatás a lehető legkisebb környezetterheléssel valósuljon meg – ezért keressük a minél környezetbarátabb műszaki és gazdasági megoldásokat, melyekről folyamatosan tárgyalunk az egyetemi vezetéssel. Számos javaslatunkból gyakorlat lett: a kollégiumi szelektív és használtolaj-gyűjtés, az egyetemi papírgyűjtés, a korszerű bringatárolók vagy az öntözést segítő fúrt kút csak néhány a leglátványosabbak közül

A Nulla Hulladék Hálózat tagjaként projektjeinkben elsődleges fontosságú a megelőzés: hivatalos és személyes megkereséseinknek, a jó gyakorlatok és példák bemutatásának, valamint az egyetemi oktatók és munkatársak motiválásának nagy szerepe van például abban, hogy számos tanszék nem csak elfogadja, de ajánlja vagy előírja a kétoldalas nyomtatást a szakdolgozatok esetén. Eredményeink elérésében nagyon sokat segített az idén harmadik alkalommal megrendezett Zöld Tanszék Verseny, amely során a megmérettetést vállaló tanszékek önként vállalják, hogy működésüket górcső alá vesszük. A két „audit” között pedig nyolc héten át hírlevelekkel, közvetlen tanácsadással segítjük fejlődésüket, majd értékeljük és díjazzuk haladásukat. A Versenyről a nullahulladek.hu jó példái között (oktatás kategória), valamint a Humusz videótárában található további olvasni- és látnivaló.

Programjainkkal nem csak az intézményt működtető és az oktatást végző egyetemi polgárokat szólítjuk meg. Önképzőköri előadásainkkal, túráinkkal, újságcikkeinkkel azért dolgozunk, hogy hallgatótársaink közös jövőnk irányában is elkötelezett fiatalként, később diplomásként hagyják el egyetemünk termeit. Az elmúlt évek során szerveztünk flashmobokat, hallgatói versenyeket és filmklubokat.

A legfontosabb talán mégis az, hogy baráti társaságként, csapatként dolgozunk, és bár tagjaink a legkülönfélébb szakmai háttérrel rendelkeznek, közös céljaink és élményeink összetartanak minket.