Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bázakerettye, Iklódbördőce, Csömödér, Törösznek

Környezeti nevelés osztrák-magyar együttműködéssel – és a zalai kisvasúton.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közreműködésével létrejött „LENA – Tanulás a természetben” című projekt keretében magyar és osztrák környezeti nevelők ismerkedhettek meg egymással. A kialakuló szakmai kapcsolatban lehetőség nyílt különböző lényeges kérdések megvitatására, és tapasztalatcserére is. A pedagógiai intézetek szakemberei nemcsak tevékenyen vettek részt a munkában, de ajánlásokat is megfogalmaztak a környezeti nevelési stratégia megújításához kapcsolódó szakmai munka során. Az online kérdőívezés után, mintegy 100 válaszadó véleményének elemzése alapján készült el a javaslat.

gyermekrajz

A program keretében jövőre a bécsi Zöld Sziget a táborozó fiatalok százait várja majd. Bécsi, Bécs környéki, zalai, győrmoson-soproni és Vas megyei általános és középiskolások köthetnek barátságot Lobauban, a nyári táborok helyszínén. A környezeti nevelési programok színházi, zenei, képzőművészeti elemekkel gazdagítják a táborozásokat, de a program része lesz a dunai holtágban való fürdés is.mozdony
A magyar környezeti nevelők pedig mindeközben új pedagógiai koncepció kidolgozásába kezdtek. Az „Erdő élménye” című foglalkozásterv célja mi más lehetne, mint az erdő megismerése... Az „Ökovasút” néven futó programon a Lenti és Kishantos között közlekedő kisvonat állomásai szolgálnak a feladatok megoldásának terepéül (Zalaerdő Zrt.). A tanárok és a diákok visszajelzései alapján véglegesítették a módszertani füzetet, melynek feladatait óvodás, általános és középiskolás gyerekekkel lehet majd feldolgoztatni. Ha többnapos kirándulást tervez az osztály, Csömödéren szállás is foglalható.

Bázakerettye, Iklódbördőce, Csömödér, Törösznek: ezek a kisvonat megállói, felfedezésre váró csodaszép települések Zalában. Rajta, indul az Ökokisvonat – 2014-ben!
Bővebb információ: le-na.eu

Újszászi Györgyi