Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az odafigyelés ünnepe

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bogdán Judit
Zöld karácsony témájában nehéz újat írni egy hulladékos témákhoz szokott közönségnek, én mégis megpróbálnám.

Ahogy egy zöld háztartáshoz, úgy egy zöld karácsonyhoz is tudatos előkészületek szükségesek: a menü megtervezése, az alapanyagok beszerzési forrásainak felkutatása, az ajándékok és a dekoráció kitalálása és kivitelezése mind olyan, hogy kapkodva akár fél-egy nap alatt is el tudjuk intézni, de abban semmi zöld (és semmi köszönet) sem lesz!

Álszent lennék, ha azt írnám, hogy az ajándékozás nem is fontos. Nagy hangsúlyt fektetek az ajándékozásra, de az utóbbi években sokkal tudatosabban. Ajándéklistát már évek óta írok, egész évben szorgalmasan felvésem, ha valami jó ötlet jön velem szembe, így megelőzöm a „valamit vennem kell” pánikot. Kerülöm a jópofa, de értelmetlen ajándékokat, és ha lehet, élményeket vagy kézzel elkészíthető ajándékokat adok.

Évek óta bevált a kézzel készített szaloncukrom, ritkán marad belőle karácsony harmadik napjára, és az elkészítése sem igényel speciális eszközt vagy ügyességet. De ha mindenképpen a szó klasszikus értelmében vett ajándékot szeretnénk vásárolni, tegyük azt másokat segítve! Például civil szervezeteket a szemléletformáló portékájuk megvásárlásával, amivel egyrészt az adott szervezetet támogatjuk, másrészt a szemléletformáló hatás az ajándékozottra is átszáll(hat). Vannak a segítő vásárlásra specializálódott szervezetek, náluk is érdemes szétnézni! Vagy akár alkalmazhatjuk a vállalatoknál már bevált módszert: az ajándékra szánt összeget felajánljuk civil szervezetnek, a tőlük kapott köszönő kártyát pedig berakhatjuk a fa alá.

Apropó, fa: örök vita, hogy vágott vagy műfenyőt vegyünk-e. Egy 2012-es életciklus-elemzés* szerint ha legalább 8 évig használjuk ugyanazt a műfenyőt (a minden évben kivágott „élő” helyett), akkor a globális felmelegedést kivéve az összes további vizsgált paraméter szerint jobbat teszünk a környezetünkkel. A döntés ízlés kérdése is, de érdemes belegondolni: biztosan tudjuk-e, hogy az adott vágott fenyő ellenőrzött erdőgazdaságból érkezett, és nem a karácsony környéki, ész nélküli – és nem mellesleg illegális – fakivágások áldozata?

Ezek alternatívái a kézzel készített karácsonyfák. A felhasznált anyagoktól függően szinte biztos, hogy ezek ökológiai lábnyoma lesz a legkisebb! Merjünk kísérletezni! És bár nagyon szép tud lenni az ízlésesen becsomagolt ajándékhalom a fa alatt, ha már élményt vagy szívességkupont ajándékozunk, rögtön a csomagolási hulladéktól is megkímélhetjük a környezetünket!

Ha az ünnepi menüt időben megtervezzük, még lesz lehetőségünk őstermelőtől beszerezni az alapanyagokat, előre rendelni pl. a felelős gazdálkodásból származó hazai halat, vadat, szabadtartású csirkét, malacot, de nem ördögtől való gondolat – környezetvédelmi és etikai szempontból sem – egy vegetáriánus, akár vegán menü összeállítása sem! Az ételmaradékok kidobását tudatos menüfelépítéssel tudjuk elkerülni, pl. pörköltből leves, főtt krumpliból saláta stb. És ugye textilszalvétát használunk az egyszer használatos (és a rákerült életmaradékok miatt nem újrahasznosítható!) papír helyett?

Kerüljük az eldobható dekorációs elemeket, helyettük most is igyekezzünk tartós, jó minőségű, sokáig használható darabokat beszerezni, majd azokat megfelelőképpen tárolni, szükség esetén kipofozni, megjavítani (pl. az égősort). Az egyik legújabb kedvencem a szódabikarbónából készült karácsonyfadísz. Gyönyörű fehér, csillog-villog és teljesen természetes.

A fentiek apró lépések, kis odafigyelést igényelnek, de a karácsony egyébként is az egymásra figyelésről (is) szól. Ne hagyjuk, hogy elsodorjon a fogyasztói társadalom és az őrült kapkodás!

*http://legal-planet.org/2012/12/06/resolving-the-artifical-vs-natural-holiday-tree-debate/

 


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!