Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valencia – Nyíregyháza 1:1

Közös munka a katódsugárcsövek újrahasznosításáért
Év: 
2008
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Csige Anikó

ECO-TV projektként is emlegetjük, de a hivatalos megnevezés ennél sokkal bonyolultabb. Az INTERREG III/C Perspective Program támogatásával megvalósult „Katódsugárcsövek újrahasznosítására vonatkozó stratégiák kidolgozása" címû alprojekt vezetõje a Valenciai Tartományi Önkormányzat (www.dival.es/medioambiente). A projekt célja a katódsugárcsövek nyersanyaggá történõ átalakítási lehetõségeinek feltárása építõipari hasznosítás céljából.

A szintén valenciai székhelyû AIDICO Építészettechnológiai Intézet, mint partner volt a felelõs a projekt technológiai fejlesztési részéért, és a katódsugárcsövek üveganyagának az építõiparban történõ hasznosítási lehetõségeinek kutatásáért (www.aidico.es). A nyíregyházi E-misszió Egyesület feladata az volt, hogy projektpartnerként tárja fel a katódsugárcsövek visszagyûjtésének és hasznosításának európai és magyarországi helyzetét.

A projekt eredménye, hogy az AIDICO olyan kerámia padlólapokat fejlesztett ki, amelyekben a katódsugárcsövekbõl kivont üveget használják fel. Számos kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy a kialakított anyagnak milyen a teherbírása, ellenállása és a különbözõ idõjárási körülmények között hogyan viselkedik. Vizsgálták a katódsugárcsövek egyéb hasznosítási lehetõségeit is, kísérleteztek épületek szigetelésével, valamint mûmárvány és cement alapanyagokhoz történõ hozzákeveréssel. A kísérletek azt az eredményt hozták, hogy a katódsugárcsövek frontális üvegének felhasználása a (fehér és színes) járólapokhoz, valamint szigetelõanyagként használható üveghabhoz környezeti és gazdasági szempontból is kifizetõdõ.

A következõ lépés pályázat benyújtása a folytatásra. Azt kívánjuk elemezni, hogy az újrahasznosított anyag alkalmazása a gyakorlatban hogyan valósítható meg, milyen a fogadókészség a csempegyárak, újrahasznosító üzemek részérõl. A projektzáró konferenciát a spanyol partnerek részvételével 2008. február 7-én tartottuk Nyíregyházán.

További információ és letölthetõ anyagok a www.e-misszio.hu honlapon (programok/hulladékgazdálkodás/katódsugárcsõ).

E-misszió Egyesület