Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többet géppel, mint ésszel?!

Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Perneczky László

perneczky_laszlo_120Elektromos palackzsugorító, aludoboz visszaváltó automata, számítógép-vezérelt lakótelepi szemétledobó. Eljött volna a „digitális szelektálás" ideje?!

Tisztelt Egyesület

Pár éve Japánban megcsodálhattam a zöld technológia csúcsát, a futurisztikus Ariake hulladékégetõt. A környékbeli hatalmas lakótelep összes szemétdobóját, sõt az utcai szemeteseket is egy kiterjedt földalatti csõhálózattal összekötötték. Az utcákon nem járnak kukásautók, a bedobott szemetet a sûrített levegõ sodorja be egyenesen az égetõmûbe. Legalábbis elvben. A gyakorlatban még csak nem is a rendszeres dugulások jelentik a fõ gondot, mert a csövek nyomásirány-váltogatással és hatalmas, éghetõ anyagból készített tojás-lövedékekkel „kidugíthatóak". A fõ gond az, hogy a high-tech megoldás végül is pokoli drágának és összességében gazdaságtalannak bizonyult. A lakosság nem termelt elég szemetet az örökké égetnivalóra éhes kemencék számára - így végül kamionokkal kellett hulladékot importálni az égetõbe. Magyarországon szerencsére nincs hasonló mega-beruházás. Igaz, a most induló regionális hulladékgazdálkodási rendszerek járulékos környezetterhelésével kapcsolatban gyanítjuk, hogy hasonló lesz az eredmény. Nyerünk a jól szigetelt lerakókkal, de veszítünk azzal, hogy nõnek a szállítási távolságok, nõnek a hulladékkezelési díjak és várhatóan nõ az illegálisan szétszórt hulladék mennyisége is. Nálunk is teret hódítanak azonban a különféle

zöldnek látszó technológiák.

A HuMuSz szívéhez legközelebb a lakótelepi szelektív hulladék ledobó rendszer áll, amelyet a HuMuSz-Moziban is bemutattunk. Szabó János debreceni vállalkozó találmányának a lényege, hogy a panelház lakói minden emeleten a szemétledobóban kezelõgombok segítségével választhatják ki, hogy vegyes háztartási hulladékot vagy újrahasznosítható hulladékot dobnak le. A csõ alsó végén egy hidraulikus karokkal ellátott berendezés a megfelelõ 1100 literes konténerbe irányítja hulladékot. Ügyes és kényelmes megoldás, amely csökkentheti az utcai szelektív szigetek - és elszemetesedett környezetük - igénybevételét a HuMuSz által is szorgalmazott házhoz menõ szelektív gyûjtés által.

Mi akkor a gond?! A 10 emeletnyi elektronika, a 2 millió forintnyi kiépítési költség, a mechanikus és mozgó szerkezetek rendszeres karbantartása. Létezik ugyanis egy szemétledobó-átalakítást egyáltalán nem igénylõ, de azonos eredményt biztosító és szinte ingyenes megoldás is. Anyagigény: 10 db papírlap és 10 db nyitott tetejû „átmeneti tároló láda" a szemétledobó helyiségekbe. A módszer neve: Szelektív napok.

A lényeg: papírledobás hétfõn, mûanyag és alumínium csütörtökön, a hét többi napján a sima szemét. Ezt kell mindössze kiírni egy-egy papírlapra, és természetesen a csõ alján megfelelõen cserélni a konténereket. Gazdagréten a közös Böhm vagy Kutya úr ezt némi szerény díjazás ellenében elvégezheti, hiszen a szemétdíjak ugyanúgy lecsökkennek, lesz rá közös keret.

Ha pedig valaki véletlenül a „szelektív napon" szeretné a vegyes hulladékokat kidobni, az sem kényszerül a lakásban tárolni a szemetet: erre szolgál a kukatárolóba tehetõ átmeneti tároló doboz, amelyben minden szemét kibír 24 órát addig, amíg le lehet dobni. A HuMuSz nagy találmányát ingyen bevezetheti bármelyik lakótelep.

A következõ, még tetszetõsebb és zöldebbnek tûnõ eszköz a Thermo-Press elektromos

mûanyag palack zsugorító készülék

A mûszer egyfajta palackvasaló, amelyben egy elektromos fûtõszál olvasztja meg és térfogatának 1/12-edére zsugorítja a PET palackot. A gyártó és a forgalmazók honlapjain gondos számítások mutatják ki, hogy a 14000 forintos ár pár hónap alatt megtérül, az olvadt mûanyag kipárolásai nem büdösek vagy veszélyesek, és az elkészült kõkemény PET-jégkorongok hasznosítása is megoldott üres postajáratok beiktatásával. Errõl is megvan a különvéleményünk, de tegyük fel, hogy mindez igaz.

A HuMuSz második nagy találmánya: cipõtalp! Ha már vett mûanyag palackot, Tapossa Laposra!

A Thermo-Press forgalmazó Szelszolg gazdaságossági tanulmányának végén fotókkal igyekeznek bizonyítani, hogy a „hideg taposás" hatásfoka rosszabb. Valóban, a tizenketted részére aligha lehet taposni egy palackot, de a nyolcadára lehet. A levegõt ki lehet szorítani belõle úgy, hogy nem rúgja ki magát a palack. Viszont ezáltal kompatibilis marad a létezõ szelektív gyûjtési rendszerekkel, nincs szükség külön postajáratokra és inverz-logisztikai megoldásokra, sem speciális mûanyag-daráló gépekre, amelyek elbírnak a jégkorongokkal.

Ha van még a zsugorítónál is szuperebb masina, az az

Aludoboz-automata.

Külsõre nagyjából olyan és úgy is mûködik, mint egy Tomra üvegvisszaváltó masina bár a VOLT fesztiválon bemutatott alu-mata kicsit nagyobb és kocka-alakú. Középen egy nyílásba lehet betenni az aludobozt, a gép megforgatja, leolvassa a vonalkódot, aztán összepréseli és az alsó tárolóba dobja. A végén kiad egy papírszelvényt, amivel a pénztárnál megkaphatjuk a visszaváltási díjat.

Ez eddig rendben is volna. Csakhogy az általam kipróbált automata csak a hibátlan állagú dobozokat fogadta el, ha maradt egy kis sör az alján, letörtük a nyitófület vagy meggyûrõdött a doboz, akkor már nem. Márpedig aki dobozt akar „visszaváltani", az aligha tud hibátlan aludobozokat prezentálni. Egy jó sör után sokan összegyûrjük a dobozt - már ha nem környezettudatos haverunk nem visszaváltható üvegest vesz nekünk. Sõt, a jobb szállíthatóság érdekében praktikusabb még otthon összelapítani a dobozt. De tegyük fel, hogy az alumata elfogadna minden egyes aludobozt állagra való tekintet nélkül. Egy doboz ára - erõsen felkerekítve - legyen mondjuk 10 forint. 1000 forint reményében 100 dobozt kéne egyesével betologatni a nyílásba, ami igen idõigényes feladat lenne még a ráérõs hajléktalanok számára is. Azt pedig már ne is firtassuk, hogy mikor térülne meg egy-egy automata ára, amely ránézésre is több százezer forint, hogy ki és mibõl biztosít „alumatát" a közértek számára, és hogy azok a létezõ üvegvisszaváltó mellett hogy férnek vajon el...

Kompomata, ökomata... bocs.

A HuMuSz is gyártott ám automatákat. A kartonból készült HuMuSz Kompomata környezeti nevelési eszköz, a „papír-képernyõn" feltûnnek a kérdések és az A-B-C válaszlehetõségek. Alul három nyílás található: ha a megfelelõ nyílásba nyúl be a gyermek, ajándékot kap, rossz választás esetén pedig egy fityiszt az automatában ülõ környezeti nevelõtõl. De belegondolva: miért ücsörgünk mi egy dobozban? Rosszabb lenne, ha szemtõl szemben ülnénk a gyerekkel, „itt a piros, hol a pirost" játszanánk a válaszokkal? A tapasztalat szerint a gyerekek szeretnek az arctalan Kompomatával „kommunikálni", olvasni a kérdéseket, lyukacskákba nyúlkálni, szeretik a digitális technikát imitáló játékszereket. És a Kompomatával szegrõl-végrõl magunk is beálltunk a sorba.

Egyedülálló technológiák.

Digitális ledobók, palackzsugorítók, automaták, vagy akár alma-automaták, irodai vízosztó masinák a konyhákban, hidrogén-hajtású, hibrid autók, intelligens digitális házak, egyre szofisztikáltabb számítógép programok, szuper-okos telefonok és kütyük... Közös tulajdonságuk, hogy szépek, látványos eredményeket produkálnak, szépen szétválogatott hulladékot, minire olvasztott palackokat, alacsony CO2 és füst emissziókat, papírmentes kommunikációt. Csakhogy amennyiben elterjednek, a sok okos kütyü összességében jóval nagyobb környezetterhelést eredményez, mint a fapados-manuális társaik. Külön rendszereket kell felállítani a mûködtetésükhöz, a sok befektetett „matéria" és tudás pedig összességében nem produkál jobb eredményt, mint egy kis odafigyelés a szelektív napokra vagy egy kis laposra taposás. A fejlesztõk tán belátják, hogy „lusta környezetvédelem" nem létezik: ha kényelmes kütyükkel elõsegítjük, hogy a fogyasztók a fotelben lustán hátradõlve álmegoldásokkal nyugtathassák meg a lelkiismeretüket, az nem vezet sem környezeti, sem gazdasági, sem szociális fenntarthatósághoz.