Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Országos hulladékgyűjtő nap Lettországban

Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Fordította: Bánki Ágnes

A szervezõk a „Tiszta és zöld országért - Lettország születésnapi ajándéka a független állam kikiáltásának 90. évfordulója alkalmából" mottóval az ország teljes lakosságát kívánták megszólítani és részvételre ösztönözni. Lettországban több mint 86 ezer zsákot töltöttek meg szeméttel szeptember 13-án, az országos hulladékgyûjtõ napon.

A kampányban legaktívabban Vidzeme területének(1) lakosai vettek részt: 43.681 zsáknyi szemetet gyûjtöttek össze. A fõváros, Riga lakosai 13 ezer, míg a területek közül Kurzeme lakosai 19.199, Latgale lakosai 16.635, Zemgale lakosai pedig mindössze 7.272 zsákot töltöttek meg. A használt gyûjtõzsákok ûrtartalma körülbelül 50-60 liter.


Az önkormányzatok és a szervezõk a hónap végére ígérnek pontosabb információkat a résztvevõk számáról és az összegyûjtött hulladék mennyiségérõl, ekkorra kapják meg ugyanis a kampánykoordinátoroktól és a hulladékkezelõ központoktól az összesített jelentéseket. Vita Jaunzeme, a kampány fõszervezõje arra számít, hogy a megtöltött zsákok száma elérheti a 110-120 ezret is.


A nagy hulladékgyûjtõ nap regisztrált rendezvényei 512 helyszínen, 364 önkormányzat területén zajlottak. Ez az adat azonban nem tartalmazza mindazon résztvevõk számát, akik más helyszíneken, így a lett partvidéken, erdõkben, magánterületeken és olyan önkormányzatok területén dolgoztak, amelyek nem regisztrálták magukat hivatalosan a kampányban. Rigában és Vidzeme területén észtek is aktívan közremûködtek a kampányban.


A Lielā Talka szervezõi megköszönték és méltányolták az összes résztvevõ lelkesedését, példátlan mértékû támogatását, és a környezet védelme érdekében végzett munkáját, mellyel Lettországot mindenki számára jobb, élhetõbb hellyé teszik. A Lielā Talka kampány kezdeményezõje, Anna ®igure író elmondta, nagyon elégedettek lehetnek a szeptember 13-án elvégzett hatalmas munkával. Azonban hozzátette, a hulladékgyûjtõ nap végén azzal is tisztában vannak, hogy még mindig rengeteg tennivaló vár mindenkire a jövõben. Szerinte ez a kampány kiemelkedõen sikeres elsõ lépésnek tekinthetõ a tisztább Lettország megvalósítása felé vezetõ úton, a munkát pedig jövõ tavasszal folytatni kell. Abban is bízik, hogy a kampány résztvevõi ezek után soha nem fognak szemetelni.


A rendezvény szervezõi: a „Pēdas" (Lábnyomok) projekt, a Lett Önkörmányzatok Szövetsége és a „Tiszta erdõk" csoport a Lett Köztársasági Elnöki Hivatallal együttmûködve, a Lett Miniszterelnöki Hivatal, a Környezetvédelmi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Lett Mûvészek Szövetségeinek Tanácsa, a Lett Környezetvédelmi Alap, a „Lett Állami Erdõk", a „Lett Közutak" és a „Lett Zöld Pont". A kampány fõvédnöke Lettország köztársasági elnöke, Valdis Zatlers. Az elnök és családja is részt vett a hulladékgyûjtõ napon.

 

(1) Vidzeme, Latgale, Kurzeme és Zemgale Lettország fõbb földrajzi tájegységei – a ford.

 

További info: www.talkas.lv