Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Sokkal több üveghulladékot fel tudnánk dolgozni!"

Év: 
2007
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Gadó György Pál

valaszd_a_visszavalthatot_120Magyarországon a szelektív hulladékgyûjtés terén az elmúlt években komoly elõrehaladás történt. A lakosság gondosan válogat, a konténerek szépen telnek. A kukabuvar.hu rendszeres olvasói tudják, hogy a nagy kérdés az, hogy van-e hazai háttéripar a szelektíven összegyûjtött hulladék újrafeldolgozására. Elég, ha a mûanyag PET-palackok példáját említjük, ezeket nem csekély környezeti terheléssel Kínába szállítják újrafeldolgozásra. Ezért lepõdtem meg, mikor elõször hallottam, hogy az Orosházi Üveggyár - mai nevén Egyesült Magyar Csomagolóüveg Kft. a jelenleginél sokkal több üveghulladékot is fel tudna dolgozni. Krasznár Györgyit, a cég minõségfejlesztõ mérnökét Gadó György Pál kérdezte.

Sajnos nagyon kevés megfelelõ minõségû üvegcserép érkezik a gyárunkba. Persze akármit nem vásárolunk. Sokféle konzerves, üditõs-, boros- és szeszes palackot gyártunk, de csak flint szinûeket.

Úgy hallom, máris elérkeztünk az elsõ üvegipari szakkifejezéshez.

Igen, az üvegiparban a színtelen üveget így nevezik. Flint színû vagy flint üveg. Nem használunk semmilyen színezõ adalékot, sõt az alapanyagokból származó vas-oxid színét is - ami zöldes árnyalatot eredményezne - elfedjük úgynevezett színtelenítõ adalékokkal. Ez eredményezi pl. a konzerves üvegeknél is tapasztalható enyhe szürkés, kékes, zöldes esetleg sárgás árnyalatot.

Hányszor lehet a használt üvegeket beolvasztani, és hány százalékban lehet a gyártáshoz felhasználni õket?

Az üveg az egyetlen olyan újrahasznosítható anyag, amelyet a késztermék minõségének romlása nélkül akárhányszor újrahasználhatunk. A flint színû üveg esetében a használt cserép aránya jelenlegi ismeretünk szerint akár 40% is lehet. Zöld színû üveg esetén ez az arány 70% fölé is emelhetõ.

Ezek szerint máshol azért a színes üveghulladékot is fel tudják használni.

Természetesen a színes üvegek is felhasználhatóak az üveggyártáshoz, de csak a színes üvegek gyártásához. Flint üveg gyártása esetén a megközelítõleg színtelen árnyalatot kedvezõtlenül befolyásolná a színes cserépben meglévõ színezõ adalék, az mélyítené a színt.

A barna, zöld, kék és egyéb színû üvegeket üveggyártáskor vegyesen használják fel, vagy színenként szét kell válogatni õket?

A színes üvegek különbözõ színét más és más színezõ anyagokkal érik el. A különbözõ színû üvegek kémiai összetétele is kis mértékben különbözik. A legszerencsésebb természetesen az, amikor ugyanolyan színû cserepet használnak, mint a késztermék színe. A színes üveg esetében nagyobb mennyiségû eltérõ színû üveget is fel tudnak használni, mint a színtelenített üveg estében.

Én naívan azt képzeltem, hogy a használt üvegek tisztítására nem kell nagy gondot fordítani. Az a lényeg, hogy ne maradjon benne sok lekvár, de különösebben nem kell vele bajlódni. Lehet, hogy mégis?

Ami nagy problémát okozhat, az nem az üveg falán maradt lekvár vagy címke. Sokkal nagyobb gond az üvegen maradt csavarzár, mivel ezek üveghibát okoznak. Természetesen hasonló gondokat okoz, ha nem csak színtelen öblös üveget ( boros, szeszes, konzerves, üdítõs, stb. ... ) hanem más típusú üveget pl. fénycsövet, lámpaégõt, lámpaburát, vagy esetleg porcelán étkészlet maradékát helyeznek a gyûjtõkonténerbe. Sajnos az is elõfordul, hogy a konténer mellõl kavics kerül az üvegek közé. Ezeket a szennyezõdéseket késõbb már nagyon nehéz, szinte lehetetlen teljesen kiszedni az üvegcserépbõl.

Mit kell tudnia egy válogató- és tisztítómûnek? Mennyire költséges egy ilyen berendezés?

Az üveggyárak elvárása, hogy a cserép mentes legyen anorganikus anyagoktól (kõ, porcelán, tégla értendõ ebbe a kategóriába), fémektõl (mind a mágnesezhetõ, mind a nem mágnesezhetõ fémeket ide soroljuk). Minimálisra kell csökkenteni az egyéb színû és típusú üvegek jelenlétét. Az elvárásokból következik, hogy a tisztítómûnek ezeket a szennyezõdéseket kell biztonsággal kiválogatni. Ezek bizony nagyon költséges berendezések.

Önöknek az üvegcserepek felhasználása inkább terhet jelent (mással egyszerûbb helyettesíteni), vagy technológiai szempontból is tényleg kívánatos, hogy üvegcseréphez jussanak?

Technológiai okai is vannak a cserép felhasználásának. Környezeti szempontból pedig ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát és kevesebb alapanyagot kell felhasználnunk. Sokszor elfeledkeznek róla, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nemcsak azzal arányosan csökken, amennyivel kevesebb energiát kell az üveggyártási folyamatban felhasználni, de ha a nyersanyagok egy részét üvegcserepekkel helyettesítjük, akkor sokkal kevesebbet kell bányászni, márpedig a bányászat ugyancsak jelentõs energiafelhasználással jár. És persze a bányák természetkárosító hatása sem elhanyagolható, ez különösen a külszíni fejtéseknél szembetûnõ. A mi esetünkben az üvegcserepekkel csökkenthetõ a pl. szódagyárak környezetkárosító hatása.

Lát-e esélyt arra, hogy a flint és a színes üvegek újrafeldolgozása az Önök gyárában és országosan is lényegesen növekedjék?

Minden magyarországi üveggyár most is használ üvegcserepet, de én csak a mi gyárunk nevében tudok nyilatkozni. Mi nagyon szeretnénk a jelenleginél lényegesen több üvegcserepet felhasználni. Ennek egyedüli akadálya, hogy nem jutunk megfelelõ tisztaságú flint színû üvegcseréphez.