Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ombudsman: vizsgálat az illegális hulladékégetés ügyében

Év: 
2006
Szám: 
Ősz

„(...) a nyolcvanas évek óta kaotikus állapotok uralkodnak egy Pest környéki településen, ahol illegális fémhulladék tárolás és kezelés, valamint kábelégetés folyik. Ezt a tevékenységet a helyi önkormányzat polgármesteri hivatala nem képes megszüntetni.(...)”


Veszélybe kerülhet a környezetvédelmet szolgáló állami tevékenység hatékonysága, ha a jelenlegi terveknek megfelelően több munkatársat elbocsátanak a környezetvédelmi felügyelőségektől és a nemzeti parkoktól - állapította egy konkrét ügyben végzett vizsgálata során Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az Országgyűlési Biztos Hivatala annak a beadványnak az ügyében készített összefoglalót, amely szerint a nyolcvanas évek óta kaotikus állapotok uralkodnak egy Pest környéki településen, ahol illegális fémhulladék tárolás és kezelés, valamint kábelégetés folyik. Ezt a tevékenységet a helyi önkormányzat polgármesteri hivatala nem képes megszüntetni.
Az ombudsman ezért vizsgálatot indított a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója ellen, mert nem megfelelően járt el a környezetvédelmi elemek védelmében, valamint kezdeményezte, hogy a polgármester - akár lakossági fórum bevonásával - hozzon létre hulladékégetésre megfelelő iparterületet.
Az eset rávilágított arra, hogy a környezetvédelmi szférában történő átalakítások és leépítések miatt még kevesebb az esély rá, hogy a környezetkárosítás esetén kellő hatékonysággal lépjenek fel a hatóságok. Ezért Lenkovics Barnabás felkérte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztert, hogy a közigazgatás mostani intézmény-átalakítása során ügyeljen rá: az intézményvédelemi oldal az átalakítások következtében ne sérülhessen. A tervek szerint ugyanis 161 dolgozót bocsátanának el a környezetvédelmi felügyelőségtől és 78-at a nemzeti parkoktól, a jövő év elejétől meg kívánják szüntetni a bajai Alsó-Duna-völgyi Felügyelőséget és a gyulai Körös-vidékit.
Forrás: MTI