Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétsziget Szingapúrban

Szingapúri hulladékhasznosítás: szigetet építenek belőle
Év: 
2005
Szám: 
Tavasz

Nincs hulladék, csak rossz helyre került használt anyag, ezt a mottót is választhatta volna Szingapúr, hiszen nemcsak az elhasznált és feleslegessé vált hulladékot gyűjtik sikeresen, hanem mindebből még turisztikai látványosságot is próbálnak varázsolni.

Fenséges gém csapkod szárnyával egy betongáton ülve, színes tengeri csillagok, apró rákok díszítik a fövenyt, a partközelben korallzátony növekszik, miközben buldózerek és dömperek fülsértően zúgnak és dolgoznak. Isten hozta Önöket Semakuban, ami a szingapúri kormány tervei szerint hamarosan az első olyan sziget lesz a világon, amely szeméten és szemétből épül fel. Az ide látogatókat a hulladék bűzén és a sós tengerillaton túl hamarosan egy egyedülálló ökoturisztikai központ is várja majd a szingapúri döntéshozók elképzelése szerint – írja a fejlesztésről a Vad Szingapúr, környezetvédelmi holnap.
Minden látszat ellenére, ezen a területen virágzik a természet. A 350 hektáros part menti terület alig 20 perc hajóútra van a szárazföldtől, melynek gazdasági fejlődése és gyors modernizációja tetemes mennyiségű szemetet termel. Semaku 63 millió köbméter hulladékot képes elnyelni, ami megoldja Szingapúr szemétgondját egészen 2045-ig. A területre folyamatosan érkeznek a hulladékkal, építési törmelékkel, égésmaradékokkal megrakott uszályok, amelyekről naponta két tonna hulladékot kotornak át a markológépek a lerakóba. De a mérnököknek, kutatóknak és környezetvédelmi szakembereknek köszönhetően ezen a tájon a flóra és a fauna meglepően változatos, hiszen madárból 55 félét számoltak meg. A tengerben óriási összefüggő, különleges hínár, és moszatmezőkre bukkantak, a tőkehalak kifejezetten jól érzik magukat a part mentén, sőt rendszeres látogatók a cápák is. Semaku tengeri élővilága hihetetlenül változatos. Vannak olyan élőlények, amelyeket Szingapúrban nem találunk meg máshol.
A ragadozó állatok megjelenésétől nem kell tartani, véli a szemétlerakó vezetője, ugyanis a hulladék 80 százaléka szervetlen anyag, ami valószínűleg nem vonz semmilyen a tengeri élővilágra veszélyes állatot. Hogy biztosítsák a terület levegőjének tisztaságát a szemétlerakó alkalmazottai, miután elsimították és összetömörítették a hulladékot, termőtalajjal takarják le a rétegeket. A terület tápanyaggazdagságát az is bizonyítja, hogy két mangrove erdőt telepítettek vissza a part mentén amely cserjék komplex biológiai közösségeknek nyújtanak lakhelyet és táplálékforrást. Ezeket a vizes, iszapos talajon élő növényeket indikátorként is használják a kutatók, amelyek azonnal jelzik, ha szennyeződés került a tengervízbe a telepről.
A helyi környezetvédelmi tárca a látogatóközpontot jövő júliusban kívánja megnyitni. Addig azonban különleges engedéllyel lehet belépni a 610 millió szingapúri dollárból, azaz kb. 370 millió USA dollárból felépített hulladéklerakóba. Ennek ellenére számos szakmai weboldalon gyűjtik a jelentkezőket, akik Semakuban kívánják kutatni a biodiverzitást, a mangrovetelepek élővilágát vagy a változatos tengeri, illetve madárvilágot.
(Forrás: Kossuth Rádió/Kék bolygó)